5 интересни факта, които не знаете за ресторантите!

creative-2019

Знаете къде да отидете ако сте уморени и не ви се готви. Знаете къде да отпразнувате рожден ден или посрещане на новата година. Знаете къде да изпиете едно горещо кафе подсладено с пухкаво суфле и да побъбрите с приятели. Едни ще кажат да, в ресторант Корона. Ще се съгласим и с това мнение. Съществуват обаче куп интересни факти за ресторантите, които не знаете. Кога е създаден първият ресторант, кой е най – големият ресторант или най – старият който съществува, факти, които можете да разберете сега.

Ресторантите ги има от цяла вечност

Почти цяла вечност, първите ресторанти се появяват в Древен Китай и в Римската империя като малки колички с храна или улични кухни. Те предлагали по пазарите обща трапеза на всички селяни, дошли да продават своята продукция. По – късно в хановете освен подслон и топла вечеря е очаквала пътуващите търговци. По това време меню не е съществувало, всяко ястие е било по избор на готвача. Тези таверни и ханчета, освен за засищане на стомаха са били и подходящо място за завързване на социални контакти.

Френската революция отваря ресторантите

След като не могат да готвят изискана френска кухня за обезглавените Луи XVI и Мария Антоанета, шеф готвачите на аристокрацията остават без работа. Тези, които не успяват да бъдат наети в благороднически фамилии в Европа, се принуждават да отворят места, където да предлагат храна за обикновените хора. Новият начин на хранене, финият порцелан и ленените покривки стават достояние на френските граждани. Изисканият вкус и ресторантьорската култура във Франция скоро се разпространяват в Европа и в Америка.

Ресторант за възстановяване на силите

Думата “ ресторант “ днес използваме за място с приятна атмосфера, където сервират вкусна храна и ободряващи напитки. Първоначално на френски език ( restaurer – ‘ възстановявам ’) тази дума означава силен бульон, който се е предлагал в таверни и обществени места за ободряване и облекчаване на неразположенията. През 16-ти век думата започва да се използва със сегашното си значение и се превръща в интернационална дума, която е позната почти на всеки език.

Най – големият ресторант в света

През 2002 г. в Сирия отваря врати най – големият ресторант в света Bawabet Dimashq (‘ Вратата на Дамаск ‘), който разполага с 6044 места на територия, колкото 10 футболни игрища. Кухнята му се помещава върху 2 хиляди кв. метра, а необходимият персонал в натоварените дни достига до 1800 души. Много хубаво, не е на хубаво казват старите хора, защото в целия ресторант не предлагат алкохол. Конкурентите от известния китайски ресторант Beijing Duck Restaurant се опитват да оборят колегите си от Сирия като твърдят, че могат да поместят 9000 души на далеч по – малка квадратура.

Най – старият ресторант в света

Друг ресторант, който също можете да откриете в книгата на Гинес, е все още функциониращият в Мадрид, Испания ресторант Sobrino de Botin. Най – старият действащ ресторант е отворил врати през далечната 1725 г. Любимо място на писателя Хемингуей, той присъства в две от неговите книги. Всеки ден ресторантът отваря в 13:00 часа и предлага на своите посетители отлична испанска кухня. Ако си поръчате специалитета “ печено прасенце “, ще ви го приготвят в оригиналната пещ от 1725 г.

Дълго още ще си говорим за любимата ни тема – ресторантите. Наша мисия в ресторант Корона е да предложим на нашите клиенти по – доброто място за качествени изживявания.

Прочетете още любопитни факти от блога на ресторант Корона – Кога се ражда висшата кухня? Интересни факти за появата на изискания вкус.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url