10 факти, които не знаете за кафето

admin
Coffee photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Настъпи месецът на падналите листа, както са го наричали старите българи, месецът на топлите огнени краски и на много международни празници. Един от тях е денят на кафето. Кафето, което пием рано сутрин за събуждане, кафето, което ни събира с приятели и близки, кафето, което ни разведрява в работната рутина и кафето, което ни подканя със своя аромат да се наслаждаваме на живота. Според статистиката българите непрекъснато увеличават количеството, което пият на година. 85 % пият кафе всеки ден, като голяма част от тях фаворизират ободряващия му ефект, а други обичат повече вкуса и аромата му, твърдят от investor.bg. Можем да приемем 1-ви октомври като личен празник на българина, защото кафето е основна част от менюто ни. Ето защо в блога на ресторант Корона ще потърсим интересни и незнайни факти за любимото кафе.

1. Кафето е открито в Етиопия. И днес ако се разходите в етиопската гора ще намерите диви храсти кафе, така както ги е открил млад пастир през 9-ти век. Той забелязал, че когато козите му ядат от тях стоят дълго в будно състояние. След като опитал сам от чудните плодчета се сдобил с добро настроение и енергичност. Споделил откритието си с местни монаси, които сварили кафените плодчета. Ободряващата напитка бързо набрала популярност.

2. Преди кафето е била само бирата.  Преди да се появи кафето, бирата е била предпочитаната напитка за закуска през Средновековието. Водата не е била достатъчна безопасна за пиене, а чаят скъпо удоволствие за правене и консумиране. Разбира се, българите от стари времена пият билкови отвари, които обаче нямат нищо общо с истинския чай от листата на чаено дърво.

3. Капучиното е кръстено на монашески орден. През 17-ти век италиански монаси избрали за своя дреха кафява роба със заострена качулка ( “капуцин ”). Облеклото им спечелило подигравателното име “ капуцини “. След век в Австрия била създадена вкусна напитка с кафе, захар, яйчен белтък и сметана, наречена “ капузинер “, заради цветовата прилика с робата на качулатите монаси. Днес, за да направим хубаво капучино с монашески цвят са необходими разбито на пяна пълномаслено прясно мляко и кафе еспресо.

4. Еспресо или бързото кафе, което завладява света. Италианците разбират от  хубаво еспресо. През 1901 г. се появява първата машина за еспресо, която има за цел по – най – бързия начин да приготви перфектното кафе. Налягането е само 1,5 бара, градусите са 140, но пресата извлича от зърната кафе най – добрия вкус. Думата еспресо навлиза в речника на италианците, а после завладява света.

5. Финландците – шампиони по пиене на кафе. Сигурно си мислите, че щом италианците са измислили еспресото или бразилците, които произвеждат 50 % от световната консумация му се наслаждават най – много. Грешите, финландците оглавяват класацията със солидните 12 кг. кафе на човек за година, следвани от Швеция, Исландия, Норвегия, Холандия, Дания и други.

Прочетете още дали кафето хидратира ли дехидратира човешкия организъм?

6. Как да накараме кафето да се охлажда по – бавно? Ако сипете две чаши горещо кафе и налеете в едната сметана, накрая ще се охладят по едно и също време, макар че още на старта кафето със сметана е с понижена температура. Според физиката всичко се дължи на цвета и на сгъстяването със сметана, която забавя изпарението. Ще запазите кафето горещо за по – дълго време, ако използвате чаша с капак и му добавите сметана.

7. Кога кафето има най – голямо въздействие? Учени са установили, че в часовете, в които организма ни произвежда високи нива на хормона на стреса кортизол, кафето ни оказва по – голямо въздействие. Ако искате да усетите кафето в пълна сила според нивата на хормона, го консумирайте сутрин рано от 8:00 до 9:00, между 12:00 и 13:00 на обяд и вечер от 17:30 до 18:30.

8. Най – скъпото кафе на света е слонското кафе! Нарекохме го слонско, защото плодчетата на кафето се смесват с храната на слона, минават през стомаха му и накрая се отстраняват от изпражненията, сушат се и се пакетират. Кафето Блек Айвъри се предлага в луксозни хотели за скромната сума от 45 евро за чаша кафе или 1500 евро за килограм от сайта на производителя. 33 кг кафени зърна са необходими, за да се получи 1 кг готов продукт. 

9. Забраненото кафе е най – сладко! Кафето е било забранявано в много страни, заклеймявано като сатанинско, като дрога, която замъглява сетивата. Дори в Италия през 17-ти век ободряващата течност била нелегална, докато папа Климент не започнал да я пие. През същия век разтревожени жени съставят петиция срещу кафето, което кара съпрузите им вместо да се грижат за семейството да стоят по кафенетата.

10. Знаете ли, че за произвеждането на 1 кг. кафе са необходими 5000 кафени зърна и 500 литра вода. Узрелите зърна на кафените храсти са ярко червени като череши. Имат мек и сладък вкус и щяха да бъдат любим плод на мнозина ако кафето не беше втората най – продавана стока в света. 

Заповядайте в ресторант Корона на чаша кафе да отпразнуваме международния ден на кафето. Онова забранено, ободряващо, въздействащо кафе, което можем да заменим само с бирата 🙂 

Ще ви направим най – желаната напитка за срещи и най – популярната след водата чаша горещо кафе в уютните салони на любимия ви ресторант.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url