10 трика, с които да станете по – добър готвач

admin
Pink photo created by stockking – www.freepik.com

Готвенето е процес, който изглежда лесен като детска игра. Смесват се продукти и подправки, бъркалката танцува, ножът пее по дъската, печката бумти и накрая воала манджата готова. Но трудни са хапките за преглъщане от първите опити до вкусните пълнени чушки на мама или онези картофени кюфтета, които забъркваше баба. Години обучение и опит са необходими, за да се сготви ястие, което да покрие изискванията на висшата кухня. 

В ресторант Корона разчитаме само на специалисти, които да приготвят за Вас уникалното всеки ден обедно меню с изненадващи вкусотии и любимите ви ястия от стандартното ни меню. За тези от вас, които се опитват да подобрят своите кулинарни умения потърсихме онези малки стъпки, които отличават професионалните готвачи от аматьорите. Кои са те? 

Ножът има значение! Когато говорим за професионално готвене, няма как да не започнем от качествените инструменти. Ножът трябва да бъде с широко и дълго острие, което да гарантира скорост, точност и увереност като на шеф готвач. Захватът също е от значение – с палеца и показалеца се захваща острието, а с другите пръсти дръжката. Остава ножът да се поддържа безупречно остър, за да бъде готвенето приятна задача.

Качествените продукти са незаменими. Няма как да сготвите именити ястия като замествате продукти или използвате имитиращи такива. Вносният пармезан от слънчева Италия няма нищо общо с продукти произведени тук. Както и хубавото кисело мляко трудно се намира извън България. Качественото какао също е гаранция за отлична торта. Спестявайки от качествените продукти ще се наложи да се задоволите с посредствен вкус.

Подправките са много важни. В българската кухня подправките са важна част от овкусяването. Освен, че са нужни знания за комбинирането им с продуктите, трябва и да се подменят на всеки шест месеца. Особено смлените подправки, които губят по – рано аромата и вкуса си от тези на семена.  

Ръцете са другият ви инструмент. Чувствителността на ръцете може да бъде прецизен инструмент за отчитане на нивото на готовност на месото например. За целта трябва да ги обучите като проверявате месото с пръсти и с термометър, клечка или нож. Обучените ръце лесно ще решат дали е готово тестото да втасва и дали кексът се е опекъл.

Не пропускайте добрата подготовка. Преди да пробвате някоя нова рецепта и да запретнете ръкавите над печката прочетете цялата рецепта. Така ще си спестите някои изненади в процеса на готвене. После подгответе всички съставки да са готови за прибавяне. Не само ще е по – приятно, но и рязането в последния момент на някой забравен продукт няма да доведе до загаряне на ястието. 

Оставете място в тигана. Една от грешките, които правят младите готвачи е да препълват тигана, докато сотират или пържат продуктите. Голямото съдържание намаля температурата и надига пара, която проваля начинанието. Дъното на тигана трябва да се вижда между парченцата, които се готвят. 

Бонус: Продуктите, които ще се сотират се подсушават предварително и се слагат в добре загрял намаслен тиган.

По – малкото понякога е повече. Ако искате да подсилите вкуса на ястието, може би решението е да намалите течността. Често добра идея е да се извади основната съставка, когато е готова и да се намали соса преди сервиране. Една основна техника за създаване на класически френски сос е деглазирането на остатъчната мазнина в тигана с добавяне на бульон или вино и редуцирането му на силен огън.

Изпеченото месо иска да почива. Всяка гощавка се превръща в празник, когато се поднесе печено голямо парче месо. От готвача зависи то да се превърне в пиршество, а не в сух за преглъщане залък. Когато месото е готово, хубаво е да почине преди да се нареже, така соковете му ще се разпределят и няма да остане сухо.

Бонус: Преди да започнете извадете месото от хладилника да достигне стайна температура. За златистокафява коричка запечатайте на тигана преди да го изпечете. 

Нужен е последен кисел щрих. Всяко зеленчуково ястие, месно или дори плодов десерт се нуждае от довършителен щрих, който да оживи вкуса и да ви изненада. Добавяйки малка доза киселина под формата на оцет или цитрусов сок, ще се учудите на богатия вкус и на приятната кисела жилка, за която досега не сте се сещали.

Няма да ви съдим, знаем, че много страст, облизани пръсти и разочарования дебнат по пътя към кулинарния връх. Нашата работа в ресторант Корона е да създаваме това, което най – много обичаме – разнообразното меню за нашите клиенти. Ще приложим всички хватки и трикове в нашата кухня, а вие не пропускайте последните топли мигове в лятната градина на ресторанта.  

One Comment

  1. Петя Опеци
    Петя ОпециОтговор
    септември 18, 2020 at 12:35 pm

    СТРАХОТНА КУХНЯ, ВЕЖЛИВО ОБСЛУЖВАНЕ, ПРИЯТЕН ЕКСТЕРИОР – ВСИЧКО, КОЕТО Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ПРИКАЗНО ПРЕКАРВАНЕ В ПРОХЛАДНАТА ГРАДИНА!
    БЛАГОДАРЯ ВИ!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url