10 рекорда на Гинес, с които ресторантите показаха, че…

admin

Бирата подмладява – Твърди 74-годишният Брус Мастърс, когато му кажат, че изглежда по – млад. Посветил живота си и сметката си да обновява своя личен рекорд за най – много посетени кръчми, рекордьорът отбеляза последно през 2019 г. числото 51,695. Британецът започнал още през 60-те години биреното си пътешествие, седмица преди да навърши 16 години, когато бирата струвала само шилинг. До днес по свои груби сметки е похарчил около 120 хиляди паунда. Смята, че това са добре похарчени пари и продължава всяка година да посещава нови 1000 кръчми. Често чува за себе си, че изглежда на 60 години, което с гордост заявява, че се дължи именно на любимата му бира.

Плъховете могат да са част от менюто – В началото на корона вирус пандемията много от нас бяха втрещени от клиповете в интернет показващи животинското разнообразие на китайските пазари. Най – малко сме си представяли, че плъховете, тези омразни за нас гризачи, могат да бъдат част от нечие меню. В провинция Кантон в Китай в ресторанта The Jailu не само готвят с тях, но и са отбелязали рекорд за най – много сервирани ястия с плъхове за една година или 9300 “ вкусотии “. Цар плъх, както нарича себе си готвачът Quang Li-Do, не вижда нищо притеснително във факта, че хваща и яде плъхове от цели 30 години.

Звездата Мишлен е постижима – Много сме писали за това отличие, което трудно се печели и за сега не е достигнато от нито един български ресторант. Не така стоят нещата с японските ресторанти. През 2019 г. в Токио Гинес отчели рекордните 230 ресторанта с 308 звезди Мишлен, като с една са били 165, с две 52 и 13 с три. Днес актуалната бройка, според официалния сайт на пътеводителя Мишлен, е 206 ресторанта. Предвид ненормалната ситуация с всички ресторанти, можем и сами да си обясним защо е тази регресия в японската столица. В един от тризвездните ресторанти работи и най – старият шеф готвач на тризвезден ресторант – Джиро Оно.

Каузите са важни – Управата на английския ресторант “ Purple Badger “ решила да организира масово бръснене на глави в чест на редовна клиентка, която боледувала от рак и в последните години от живота си загубила косата си. Събитието имало и друга цел – да подобри американския рекорд от 73 прически направени за 1 час от един фризьор и да набере средства за хоспис, в който се лекуват раково болни. Бръснарят Сам Райън се заел с тежката задача като отделял средно по 48 секунди на глава. След един час обръснал рекордните 75 глави, а набраните средства били в размер от 3000 паунда.

Сиренето има значение – Тази година в Лион ( Франция ) на изложението Sirha за ресторантьори, трима смели готвачи запретнаха ръкави да поставят рекорд с любимото си сирене. Морган Нике, Франсоа Робин и Жулиен Сери приготвили пица, която е гарнирана с рекорден брой видове сирене – 834. Солидният топинг цели да популяризира и да покаже голямото разнообразие от сирена, които се произвеждат във Франция. Изискването на Гинес било от всеки вид да се използва минимум 2 грама сирене. Това постижение счупило рекорда от 2020 г., когато била приготвена пица с 254 вида сирене.

Решихме да ви развлечем с успехите на нашите колеги, които в това смутно време се опитват да оцеляват и да не бъдат само “ сезонни “ заведения. Напомняме ви, че ресторант Корона в центъра на град Плевен продължава да предлага качествени изживявания за небцето, за езика и за душата. 

За любопитните – ето и продължението с останалите пет рекорда.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url