10 развенчани мита за виното. Първа част

admin

Зимният студ скова улиците, стъклата на колите, пръстите, че чак и мислите ни. Къде се дяна това лято, започна отчаяно да ни липсва. Слънцето се покаже за няколко часа, сякаш да ни се присмее и пак се скрие. Едва се справихме с есенната меланхолия, а сега зимата съвсем ни обезоръжи в борбата за доброто настроение. Остана ни да търсим светлината, в топлата усмивка, в подадената приятелска ръка, в детските усмихнати очи, в сутрешното горчиво кафе, в прегръдката на любимите хора и дори в сгряващата чаша вино след дългия студен ден. Няма да се даваме на рутината, ще си направим винен празник в ресторант Корона на 22-ри януари в 19:30 часа. И докато обмисляте нашето предложение ще ви занимаем с няколко развенчани мита за виното, които още битуват в съзнанието на много хора.

Червеното вино се пие с месо, а бялото с риба

Това правило си има големи изключения. Мазните месести риби като сьомга, риба тон и риба меч се консумират отлично с по – леки червени вина, дори са за предпочитане пред белите вина. Младото Божоле е чудесна идея за поливане на порция вкусна риба. Мисълта да съчетаете сочна пържола с бяло вино сигурно звучи налудничаво, но всъщност някои специалисти смятат, че бяло вино с изразен плодов аромат като Шенин блан е добър избор за комбиниране с печено говеждо месо. 

Вината стават по – добри на вкус, когато отлежават

Ако сте решили да затворите бутилка вино в мазето с цел да отлежи и да подобри своя вкус може би си губите времето. Почти 90 % от произведеното вино в световен план е добре да се консумира до една – две години след своето производство. Повечето любители на виното предпочитат да пият младо вино. Е, ако ви попадне реколта отлежало вино Каберне Совньон 2007 от долината Напа в никакъв случай не отказвайте. Истината е, че различните вина имат различен период на живот, който зависи от редица фактори. Розето се изпива за един сезон, докато някои червени вина подобряват вкуса си с всяко изминало десетилетие.

Само бялото вино се сервира студено

Битува мнение, че червеното вино се сервира със стайна температура, а бялото изстудено. Всъщност различните вина търпят различна температура, която да осигури пълна наслада на вкуса и аромата. Ще послушаме специалистите от Divino, които споделят, че на най – ниски температури се изстудяват пенливите вина, следвани от белите вина и розетата, а най – накрая са червените вина, които понякога се сервират прекалено топли. По – леките плодови червени вина търпят охлаждане до 10-12 градуса, а по – тежките до 16-18 градуса.

Сладките вина са за аматьори

Сладкото вино се смята за евтино вино и се приписва на хора, които тепърва започват да пият алкохол. Това не е съвсем вярно. Съществуват сладки вина, които са високо оценени и се продават на висока цена. Ризлингът е немско вино, което е хармонично съчетание на киселини и захари. Някои експерти го обявиха за най – добрия сорт за бяло вино. Цената му конкурира скъпите френски вина идващи от Бордо. В крайна сметка казват, че няма нищо по – хубаво от това да се отпусне човек след вечеря с чаша хубаво сладко вино.

Шампанското е само за специални поводи

В България шампанско се отваря на значими събития, в общия случай най – много на нова година. Не са глупави французите, които го пият често, а те разбират от хубаво вино. Шампанското е универсално вино, което подхожда към различни ястия. Комбинира се елегантно със зеленчуци и морски дарове. Ако все още не сте убедени, ще се съгласите, че чаша качествено шампанско може да превърне и най – обикновеното ядене в царски пир.

Ако все още не сте се разведрили, а само ви се отвори глътката, сипете си чаша хубаво вино и се обадете на близък човек. Това положително ще ви подейства разсейващо. Имаме и още по – добра идея, излезте с приятели, заповядайте в ресторант Корона. Попитайте дали са останали ваучери за вкусната и ароматна винена вечер. Още един повод да разчупите сивото ежедневие, да си доставите удоволствие, вие го заслужавате и да гледате смело напред.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url