10 развенчани мита за виното. Продължението

admin

Чаша хубаво вино на обяд или вечеря не само подобрява вкуса и аромата на избраното меню, но оживява разговора и отпуска стегнатите възли от ежедневието. Въпреки изследванията, които набеждават дори умереното пиене на алкохол за вреден навик, не може да се отрече, че виното е добро за сърцето и неговите подвизи. Любима напитка с божествен произход, в световен план виното отчете за 2018 г. рекордно производство от 293 млн. хектолитъра. Популярността му се увеличава, а с нея се размиват някои от митовете, които битуват за неговата консумация и значение. Ще допълним темата от миналата седмица и ще продължим да предлагаме на клиентите в ресторант Корона едни от най – хубавите вина на българския пазар.

Виното с коркова тапа е по – добро от това с капачка

Общото мнение е, че винтовата капачка се използва за евтини и нискокачествени вина. Всъщност винтовата капачка е подходяща за вина, чийто срок за консумация е до година-две. Висококачествените коркови тапи, които гарантирано запазват вкуса и аромата на виното са скъп консуматив. Произвеждат се от специално дърво, което диша и е обработено с различни технологии. Но такива тапи използват само 6 до 8 % от световните производители. Съвременните винтови капачки са много по – надеждни от масовите коркови тапи, които рядко, но се случва да развалят вкуса на виното.

Щом е скъпо виното, значи е хубаво

Няма как да купите вино за 5 лв. и да очаквате винен екстаз. Създаването на отлично вино изисква отбрано грозде, бутилка и етикет с интересен дизайн и качествена тапа, което вдига цената. Според американско изследване, хората харесват повече виното, за което им се казва, че е по – скъпо, дори това да не е истина. Високата цена за тях автоматично означава по – добро вино. В друго изследване участниците на сляпо трябва да определят кое вино е скъпо и кое евтино. Резултатите показват, че е трудно да се прецени. На помощ идват експертите от българския институт за изследване на виното, които твърдят, че по – евтини вина понякога получават по – високи оценки и цената не е основен фактор.

Прочетете първа част на ” 10 развенчани мита за виното ” в блога на ресторант Корона

Виното в кутии е за простолюдието

Виното, което се продава в кутии излиза по – евтино, изглежда ненадеждно и често му липсва блясъка на виното в бутилка. По – ниската цена не означава непременно по – ниско качество. Всъщност не плащате бутилка, тапа, етикет и по – скъп превоз. Докато се мусите на тази алтернатива, виното в кутия печели позиции на световните пазари, заради ползите, които носи за околната среда. Много производители предлагат доста прилични вина в кутии, в които се запазва качеството дълго след като бъдат отворени, за разлика от бутилираните вина.

Натуралните и био вина не водят до махмурлук

Натуралните вина и био вината освен, че се произвеждат от био грозде не съдържат сулфити. Болките в главата и стомаха след няколко чаши вино понякога не се дължат на махмурлук. Доказано е, че има хора, които изпитват непоносимост към сулфити, не случайно по етикетите се изписва наличието им. Истината е, че процентът на тези хора е минимален, а прекаляването дори с био вино може да доведе до неприятни моменти. Специалистите съветват да внимаваме преди всичко с алкохолното съдържание на виното, било то био или не.

Шампанското се пие само от чаша тип флейта

В миналото шампанското се е сервирало в плитка широка чаша тип “ купе “, в която бързо губи своята газираност. Днес пием шампанско в изящна издължена чаша от тънко стъкло, т.нар. флейта. В този тип чаша пенливите вина запазват дълго гъделичкащите езика мехурчета. Истината е обаче, че в чаша флейта пенливото вино не успява да разгърне напълно своя потенциал. Специалистите съветват ако ви попадне премиум шампанско да го налеете в чаша тип “ лале “ и дори в по – широка чаша за бяло или червено вино, за да усетите пълноценно дълбочината и аромата му.

” Виното прави всяко меню специално, всяка маса по – елегантна и всеки ден по – цивилизован! ” 

Андре Симон

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url