10 неща, които не знаете за бирата

admin

Ако не е нашата любимка бирата, как щяхме да го изтърпим този горещ месец юли? Изпърли ни раменете и ни хвърли в безброй корона ужаси. Е, вярно биреното коремче без спорт и диета чука на вратата, но за наградата са нужни усилия. Както е казвал Бен Франклин: “ Бирата е доказателство, че Господ ни обича “! И преди да сме се впуснали в спомени за времето, когато ни пращаха с платнената торба с бутилки за бирата на татко, да научим нещичко за пенливото пиво, което винаги се сервира изстудено в зелената лятна градина на ресторант Корона.

Бирата е стара колкото цивилизацията! Най – старите рецепти издълбани в каменни плочи, наследство от Античността, са за направата на бира. Една от причините древните племена да спрат номадския живот, в ранния етап на цивилизацията, е желанието да се прави хляб и бира. Древните закони в античния град Вавилон определяли дневна дажба бира за обикновения човек от 2 литра на ден до 5 литра за висши лица. На строителите на Пирамидите в Гиза се полагали по 5 литра бира на ден. 

В света има 400 вида бира! Според уикипедия видовете бира са най – общо ейл, лагер и ламбик. Но ние си знаем, че две еднакви бири няма, макар че в България масово се продава производствена бира тип лагер. Предпочитанията са обикновено за марка или за светло или тъмно пиво. Едва през последните години се появиха крафт бири, които предлагат широк диапазон от вкусове. За сравнение Белгия е страната с най – голямо бирено разнообразие от 400 вида бира.

Науката се изказва за бирата! Зитологията е наука не за животните, а за процеса на ферментация, различните методи и съставки в приготвянето й. Друг термин облече в думи терзанията, които ни обхващат вечер на път за дома с въпроса “ Остана ли бира в хладилника ?” Ценосиликафобията е дума, която трудно се произнася, но означава страхът от празната бирена чаша. В ресторант Корона лекуваме успешно тази фобия, чашата ви веднага ще бъде напълнена!

Най – старата функционираща пивоварна е на цял век! В Бавария през 1040 г. е започнала своята дейност манастирска пивоварна, която вари бира Вайенщефанер и до днес. Тя е известна с поддържане на баварските традиции и произвеждането на всички видове бира познати в германската провинция. В близост до пивоварната се помещава и академията за пивовари, чието 5-годишно обучение е задължително за всеки начинаещ пивовар в Бавария.

Кое е общото между бирата Гинес и книгата за рекордите на Гинес? Идеята за книга на рекордите хрумва на управителя на пивоварни Гинес Хю Бийвър след шумен спор в кръчмата коя птица е най – бърза. Бийвър решил, че една такава книга ще съдържа аргументи, които ще послужат за бързо разрешаване на спорове и предотвратяване на конфликти в кръчмата. Книгата била отпечатана през 1954 г. и станала тотален хит.

Пийте бира за здраве! Пенливата течност ще ви изненада с полезния си състав от витамини и ще ви откаже от досадните смутита. Тя не само съдържа всички необходими минерали за човека, предпазва от камъни в бъбреците, но и ни прави по – умни. Заздравява костите с минералния си състав, предпазва от артрит и увеличава добрия холестерол. Ако отидете в Чехия можете да изпробвате спа бира баня, с която да поглезите кожата си. Толкова много ползи, ами Наздраве!

Кой пие повече бира? Страната, където се пие най – много бира е Чехия. Първо място за чехите от близо 24 години. Дали познават водата в Чехия или може би бира им тече от чешмата? Около 140 литра пиво се падат на човек от населението или около литър на 30 часа. Подгласнички в надпреварата са Германия, Австрия, Полша, Ирландия и други. Изненадващо Англия се нарежда доста назад със своите 67 литра на човек. Ето тук ги бием с 10 литра повече, защото българите обичаме бирата.

Най – силната бира! Ако ние сме свикнали с бира с алкохолно съдържание от 4,5 до 5,5 процента, то в света има достатъчно видове, от които преди да видите дъното на бутилката ще ви се подкосят краката. Шотландска пивоварна Brewmaister създава бира с огнено процентно съдържание от 67,5. Snake Venum не само, че не е газирана, но и се препоръчва в доза до един шот, който е достатъчен да ви завърти главата.

Само за търсачи на силни усещания! Съществуват бири, в които човешкото въображение не само се е развихрило, но и е преминало границата. Ако ви е странно да пиете плодова бира, бира с мед или червена бира, има далеч по – странни вкусове. Ако сте търсач на силни усещания можете да опитате бира с чесън, бира с горчица, бира с вкус на пица, бира с люти чушки, бира със стриди или бира с опушени тестиси от кит.

Празници на бирата! Какъв страхотен повод да си пийне човек биричка. В Америка за такъв ден е обявен 7-ми април. През 2007 г. от щата Калифорния започва честването на международния ден на бирата, който се отбелязва първия петък на август месец. Естествено нищо не може да се сравни с Октоберфеста в Германия, който се посещава от 6 млн. души, които опитат от специално създадената за празника бира Wiesn Märzen с висок процент алкохол. 

Продължаваме да си пием любимата бира в ресторант Корона и да се разхлаждаме в зелената лятна градина. Лято да е, на бира да е! 

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url