Шопска ли е шопската салата или е Балкантурист?

admin

Всеки турист, който реши да опита от нашенските ястия, неминуемо ще опита и българската шопска салата. Както пицата Маргарита за Италия, така и Шопската салата съдържа националните цветове и е емблематична за страната ни. Прясната салата заедно с ракията са българския welcome drink тандем за всеки турист, който посещава България. Черпим щедро с тях и очакваме поне уау ефект, иначе лошо, какво му разбират тези чужденци. Но какъв е произходът на смятаните за традиционни ястия на българската трапеза като шопска салата, яйца по панагюрски, кавърма по радомирски, боб по манастирски, салата Снежанка и други. Освен да разберете, можете и да ги поръчате в любимия в град Плевен ресторант Корона.

Салатата като наименование и рецепта навлиза по нашите земи едва през 20-ти век. Дотогава като състав близо до салатата е било ястието “ сала “ от Пловдивско, което съдържа смачкан лук, сол и оцет. Дълго време селяните са имали сериозни съмнения към производството на домати, които навсякъде в Европа са смятани за отровни. За първи път рецепта за шопска салата се помества в рецептурник през 1940 г., но тя напомня за приготвянето на лютеница. Две са причините за появата на шопската салата. Едната е повишеното производство на зеленчуци, включително домати на родна почва. Другата е започналото систематизиране на рецептите от националната кухня за целите на основания през 50-те години Балкантурист.

Балкантурист е най – старият български туроператор, който е обединявал под името си редица ресторанти, хотели и туристически агенции. С неговата марка се свързва началото на българския туризъм и развитието му в соц времената. В най – елитните му ресторанти сервитьорите са сервирали с бели ръкавици и черни сака по примера на френските ресторанти. Изготвят се червени рецептурници с т.нар. регионални ястия. Готвачите на Балкантурист започват да предлагат шопска салата, към която през 60-те и 70-те години има огромен интерес от чужденците и така се утвърждава статутът й на типична българска салата.

Салатата набира популярност не само на местна почва, но извън границите на България, за да се превърне в традиционна на целите Балкани, та дори в Чехия и Словакия. Шопска ли е шопската салата тогава? Няма логика в името на салатата, явно този, който е измислил името е свързвал настърганото отгоре бяло сирене на салатата с белите престилки и калпаци от шопската носия. Шопската салата в последния си рецептурен вариант се публикува в кулинарна книга от 1978 г. и се налага на българската трапеза едва през 80-те години. Описания на пиене на салата с ракия също не се срещат по – рано от 40-те години на 20-ти век. Хммм 🙁

Балкантурист успява да рекламира и да наложи България като страна на слънце и изобилие от зеленчуци и да популяризира кухнята ни, благодарение на вкусните салати. На него приписват и редица други рецепти за салати, супи и ястия, за които много градове и региони сега претендират за произхода и за славата им. Ако потърсите яйца по панагюрски ще намерите много рецепти от Панагюрище, които смело твърдят, че са най – старите и най – верните със своя произход. Боб по манастирски също казват, че е най – вкусен в района на Рилски манастир. 

Доколко рецептите са сътворени от Балкантурист и доколко са част от бита на различните региони на България е все по – трудно да се каже. Може би само старите кулинарни книги и спомените на дълголетници могат да ни подскажат истината. Заповядайте в ресторант Корона, при нас можете да откриете разнообразие от български ястия и международна кухня всеки ден.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url