Храната е сила! 5 ресторанта, които промениха света

admin
Храната е сила! 5 ресторанта, които промениха света. Ресторант Корона в град Плевен за еко ориентираните ресторанти

Храната е тема, която винаги ще вълнува съзнанието ни. Сила, която движи света и го променя. Днес все повече хора са ангажирани с промените в климата, рециклирането на отпадъци за намаляване на вредните емисии и пластмасата, връщане към земята и създаване на домашно приготвени продукти. Храната като ценен ресурс е фактор, който е пренебрегван в развитите страни, но има страни, в които все още съществуват глад и липсва на евтина и безопасна храна. Онлайн медията Eater е фокусирана върху проблемите свързани с храната и с нейното предлагане. Тръгвайки от една от главните теми, с които се ангажират – “ Храната е сила “, ресторант Корона ще ви разкрие интересни факти за рециклирането и за пет ресторанта, които се опитаха да променят света.

Според Eater.com, в Америка всяка година се изхвърлят около 4 млрд винени бутилки, от които се рециклират само 30%. Едно от решенията за намаляване на стъкления амбалаж в ресторантите, е виното да се пълни в бурета от неръждаема стомана, които събират 26 бутилки и могат да се използват 30 години. Друго решение са тетра пак хартиени опаковки, чиито материал като ресурс се възобновява и изисква наполовина енергия в цикъла си от производство до рециклиране. Да вземеш решение да промениш съвременните практики в ресторантите е смело и дръзко. По – надолу ще похвалим пет ресторанта, които се опитаха да променят света и да го превърнат в по – добро място.

Ресторантът Rub & Stub в Копенхаген, Дания, е място, което ще спечели сърцето ви. Менюто му се променя всеки ден, защото ястията не се приготвят от поръчани предварително продукти. Вместо това, местните магазинчета за храна го снабдяват с продукти, които наближават срока на годност и ще трябва да бъдат изхвърлени на боклука. Освен, че спасява огромно количество храна, в Rub & Stub работят много доброволци, а приходите се даряват за благотворителност.

В Gather, Мейн, Америка са въвели бартер между клиентите и ресторанта. Срещу домашно отгледаните зеленчуци от градината, в ресторанта ще получите ваучер, който да използвате при тях. На сайта на Gather има обявени продуктите, от които имат нужда, но и излишния ви лук няма да откажат. Чудесен начин за евтино снабдяване на ресторанта с домашни продукти и стимулиране на местното производство.

Sandwich Me In, Чикаго, Америка приготвят вкусни сандвичи за своите клиенти с енергия, която е произведена от силата на вятъра. Използваното масло, което не става за консумиране, предават за гориво за биодизелови двигатели. С политика на активно рециклиране и компостиране, ресторантът успява да произведе за две години само 8 галона боклук, който не се изхвърля, а се превръща в интересна скулптура.

Lure, Атланта, Америка е ресторант за пример с ориентираната си към опазване на околната среда политика. На покрива му е монтирана специална инсталация, възглавница за събиране на дъждовна вода. Умно решение за натрупване на ценен ресурс, какъвто е водата и намаляване на разходите. Дъждовната вода се използва за миене в тоалетните на ресторанта.

Cowbell, Торонто, Канада е първият “ зелен “ ресторант в Торонто, който получава т.нар. Leaf сертификат, признание за щадящо въздействие върху околната среда. Всяко ястие в менюто е приготвено от чисти продукти, произведени от местни ферми в радиус от 200 км. Всяка част от интериора на ресторанта е втора ръка или от рециклиран материали, на които се дава втори шанс.

Политиката на еко ориентация на ресторантите набира сила заедно с осъзнаването за храната като сила и ресурс, който трябва да бъде правилно усвоен. Търсят се алтернативни източници на енергия и вода. Говори се за цялостна промяна в ресторантьорската политика, която ще дойде от ресторантите, които са ангажирани с опазване на околната среда. С бебешки стъпки можем да променим света. Ресторант Корона приготвя любимата ви храна, като избираме сезонни продукти, които готвим във фурна конвектомат, с която пестим много енергия и ви мотивираме да пестите водата и хартията като наши клиенти. Мислете за бъдещето и бъдете еко.

РЕСТОРАНТ КОРОНА С НАЙ – НОВИ ТЕХНОЛОГИИ В ПРИГОТВЯНЕТО НА ХРАНАТА

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url