Гергана Димитрова

На 24.12 посрещаме Бъдни вечер, ден в който слагаме край на постите, но и ден посветен на нашите семейства.

Искаме да Ви запознаем с три интересни обичая свързани с този празник, а именно:

Всички знаят, че неотменен символ от трапезата на този празник е питата с късмети или позната още като питата с паричка. Какво ще се сложи в питката зависи от човека – понякога се слага сребърна пара, а понякога дрянови клонки символизиращи плодородието и здравето. Според вярванията на българите хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по –висшите от човека сили. Формата на питата е винаги кръгла, за да символизира безконечността, цикличността в живота и се украсява с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, плодове и други символи за благополучие и плодородие.

Друг обичай е всеки член на семейството да си избере орех и да го счупи, ако остане цял и е бял и едът, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.  В миналото семейството не заспивало до полунощ, защото хората вярвали, че тогава небето се отваряло и ако в този момент си намислиш желание то със сигурност ще се сбъдне.  След вечеря всички стават едновременно от масата и софрата не се раздига, защото се вярва, че починалите ни роднини ще дойдат да си вземат от храната.

Третият обичай е свързан със семейното огнище, а именно този за бъдника. Това е дърво (обикновено тригодишен дъб), отрязано от млад момък, който е облечен в най-новите си дрехи. Цялото семейство го посрещало на портата и тогава той питал: „Славите ли Млада Бога?“.  Когато получел отговор „Славим го“, момъкът благославял: „Аз в къщи и Бог с мене“ и внасял дървото в къщата. През тази нощ огънят не трябва да гасне и за това един член от домакинството трябва да стои и да го пази. 

Желаем Ви Светли празници, бъдете здрави!

От целият екип на Ресторант Корона!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url