Гергана Димитрова

Месни Заговезни се празнува 1 седмица преди Сирни Заговезни  и 8 седмици преди Великден. Това е последния ден, в който може да се яде месо. В следващата седмица – Сирна Неделя или Сирница могат да се ядат само сирене, яйца и мляко, а от 7 март се минава на строг пост – само растителна храна без никакви животински продукти и без растителна мазнина, като последната се позволява само през съботите и неделите.

След като на Задушница сме почели паметта на близките си, то на месни заговезни има няколко традиции, които трябва да бъдат почетени.

Малко преди вечеря, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта или бонбони и вино. А защо не и нещо от нашето меню.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Това е последната гощавка с месо преди да започнат най-дългите пости за годината, а именно Великденските. Те са ползотворни, защото помагат на организмът ни да се изчисти от токсините, но в забързаното ежедневие не всеки е способен да ги спазва строго.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url