Гергана Димитрова

Наближава Лазаровден, за това решихме да припомним едни от най-известните обичаи и традиции за този светъл празник!
Лазаровден е един от подвижните празници, той се празнува 8 дни преди Великден и винаги в събота, а името Лазар е символ на дълголетие и здраве. Всеки от нас знае историята за Лазар и неговото възкресение, за това няма да изпадаме в подробности за нея, но пък с удоволствие ще припомним какви обичаи и традиции са свързани с този ден.

Главните действащи лица на празника са девойките или така наречените лазарки. Те се събират и пременени в традиционни носии берат цветя за венците, които ще изплетат на Цветница (неделя) , всъщност тяхното събиране за припомняне на песни започва още от Св. 40 мъченици, но в днешно време все по-рядко се изпълнява.


Лазарките обикалят къщите на жителите и пеят празнични песни, като те не се повтарят и са съобразени със статуса на живущите. Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. Но и тук, в къща където има ерген или мома за женене, в песните се вмъкват и любовно-женитбени мотиви. Ако лазарките не посетят домът на някого било то случайно или умишлено се смятало, че това ще донесе беди и нещастие на стопаните на този дом.

Лазарките се даряват с яйца, които да боядисат на Великден, с пари, които били овивани в бели кърпи, както и с кравайчета, наречени кукли те са различни от тези за Бъдни вечер.

Ето и две лазарски песни:

Изгряло е ясно слънце,
Ой. Лазаре, Лазаре,
Изгряло е е ясно слънце,
у Радкини равни двори,
не е било ясно слънце,
най била сама Рада,
с черни очи еленови,
с бели зъби бисерови,
с тънка снага самодивска.

Песента е записана от Мария Калчева-род. на 28. VІІІ. 1926г. в м. Цвеклювци (кметство Тодювци), общ. Елена – Блаза на момина мама:

Блаза на момина мама,
Добро чедо ранила:
Мама си не засрамила,
Татко си не посрамила!
Ранила и отгледала,
Гледала и отгледала,
Със шекер ли ранила,
Във сандък ли го държала.
Майка си не засрамила,
Татка си не зачернила,
Петлите пели, не пели,
Момина мама разсмели.
Аферим момина майко,
Добро си чедо ранила!
Песните са взети от сайта: https://sanovnik.at/

Весели празници, от целият ни екип!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url