Гергана Димитрова

Наближава 6 май и решихме да ви припомним някои от най-известните традиции и обичаи свързани с Гергьовден, а съвсем скоро и няколко интересни рецепти 😉
Освен известен като Гергьовден, този празник е наричан още Гергювден, Джурджовдън, Гюргевден. Той е сред най-почитаните български пролетни празници.

На този ден православната църква чества великомъченик св. Георги Победоносец, покровител е на овчарите, нивите, стадата и растителността. Той е и патрон на българската войска, затова 6 май е почитан като Ден на храбростта и българската армия и е официален празник за страната ни.Отбелязването на Гергьовден е свързано с много и разнообразни обреди и обичаи, а ето и най-известните:

  • Преди изгрева на Гергьовден,  жени, моми и деца берат пролетни цветя и лековити билки, от които правят венци и китки. С венците украсяват прозорците и вратите на къщите, а китките връзват на котлите за мляко, нощвите и печеното агне. Зелени клони се слагат и върху завивките на децата.
  • В навечерието на празника растителността и водата дават здраве и плодовитост. Затова рано сутрин всички се търкалят по росните ливади,  къпят се в реки и извори. За да растат косите на момите дълги и здрави, ги мият с дъждовна вода, събрана на Гергьовден.
  • На този ден започва лятната паша. Рано сутринта се прави обредно извеждане на стадата на първа зелена паша, като животните се подкарват със зелена пръчка. Овчарите издояват обредно първото мляко в котле, украсено с билки и цветя, вързани с червен конец, които да предпазят овцете от уроки. Издояването се прави през сребърна невестинска гривна или гергьовско кравайче. Първото издоено мляко по традиция се раздава на роднини.
  • Коленето на агне в чест на свети Георги е задължително във всеки дом (А за тези от нас, които нямат възможност, може да разгледате специалните ни предложения от новото меню ТУК ) . Определеното за курбан агне се окичва с венец от цветя и билки, набрани сутринта на празника и завързани с червен конец, за да прогонва злите и нечисти сили. Животното се коли при огнището вкъщи, в кошарата или до източната стена на къщата. С кръвта му майките правят кръстен знак по челата и бузите на децата, за да бъдат здрави. Бележи се и прагът на вратата, за да се отпъдят магиите и болестите от дома.
  • Агнето винаги се пече цяло, а след празника костите му се заравят в мравуняк „да се въдят овцете като мравки” или се хвърлят в реката „да тече млякото като вода”.
  • За празника се приготвят и специални обредни гергьовски хлябове. Тестото се замесва в чисти нощви, а месачките са пременени в нови ризи, закичени с китка с червен конец. Квасът се забърква с гергьовска роса или прясна, мълчана или цветна вода.
  • Гергьовските хлябове са големи, кръгли, украсени отгоре с тесто. Украсата най-често изобразява овчарска гега, овчар, кошара с овце, кучета. Гергьовското агне и опечените хлябове се носят в църквата да ги освети свещеникът.
  • На празника се казва, че колкото капки дъжд паднат, толкова жълтици ще има през годината.

Това бяха, най-интересните традиции и обичаи, с които сме запознати. Ако знаете други, ще се радваме да ни ги споделите!

Весели празници, от целият ни екип!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url