Тайните на домашния сладолед 🍦

admin
Christmas photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Няма по – добър трик за разхлаждане в големите жеги от похапване на качествен и вкусен сладолед. Летният десерт е любимо лакомство и на малки и на големи. Изминали са много векове откакто римският император Нерон изпращал своите роби високо в планината да събират лед, който по – късно смесвали с мед, за да приготвят освежаващ десерт за своя владетел. И почти два века, откакто във Филаделфия Нанси Джонсън изобретил фризер за сладолед. Той работел с ръчна настройка и разчитал на каменна сол за регулиране на температурата. 

Днес изстуденият крем се продава на всеки ъгъл, но въпреки това съществуват много рецепти как да се направи в домашни условия. Приготвен със сигурни и качествени съставки, домашният сладолед е едно от изкушенията, които предлагаме в ресторант Корона. Следете обновяващото се обедно меню всеки ден във фейсбук профила ни, за да не го пропуснете. Защо ли, защото е много по – вкусен! Искате ли да знаете някои от тайните на домашния сладолед? Ето и някои от тях:

С яйца или без яйца това е въпросът

Основата на домашния сладолед е по ваш избор – яйчена ( варен крем) или разбита сметанова смес. По рецепта за варения крем са необходими яйчни жълтъци, мляко, сметана и захар. Сметановата смес по същество е същата, но без яйца. За подготовката на двете основи са по – подходящи кондензираното мляко и течната млечна сметана. Домашният сладолед може да се приготви с подходяща машина за целта или ръчно с повече търпение и няколко опита.

Стъпки, които трябва да се следват:

Предварително охлаждане Поне 24 часа преди началото на изпълнението на рецептата, охлаждате в хладилника купата на машината за сладолед ( не се отнася за машини с компресор ) или купата, която ще използвате ръчно, като се стремите да спадне до 10 градуса. Следващата стъпка планирайте заедно с тази.

Втвърдяване на сместа – Приготвяте сместа за сладоледа, като сварявате яйчения крем или разбивате предварително охладените кондензирано мляко и течна сметана със захарта и ванилията. Готовата основна смес слагате в хладилника да се изстуди поне за 12 часа.

Разбъркване на сместа – Разбърквате сместа с помощта на машина за сладолед според указанията й или се разбива с миксер до мека консистенция. След това прибирате във фризера и оставяте да постои поне още четири часа, за да е готов за загребване с лъжичката за сладолед. След тази стъпка можете да добавите своите любими вкусове – натрошен шоколад, бисквити, плодчета, ядки запечени на тиган и дори парче торта. 

Други тайни и трикове

Казват, че хубавият сладолед съдържа много мазнини. Да, така е, поне 10 % трябва да е количеството на мазнините. В сладоледите с високо качество те достигат до 18-20 %. Млякото по – добре да е кондензирано, защото то е дехидратирано сгъстено мляко с по – висока масленост. Водното съдържание на обикновеното прясно мляко лесно се превръща в ледени кристалчета и накрая вместо сладолед ще получите ледено сокче. В купешките сладоледи, често се използва мляко на прах, което гарантира успеха, но не и идеалния вкус. 

По – малко кристали ще получите и от заместители на захарта като мед, царевичен сироп или глюкоза. Яйцата действат като емулгатори на водата и мазнините, като им позволяват да се смесват в еднородна смес. Доволно количество за яйчен сладолед е 5 жълтъка на 1 кг. готова основа за сладолед. И накрая – съхранявайте сладоледа във фризера в кутия с добре уплътняващ капак.

Ако нямате машина за сладолед или ви се струва трудно и несигурно приготвянето му в домашни условия, решението е да следите обедното меню на ресторант Корона в социалните мрежи, за да имате шанса да опитате от нашия домашен сладолед. Ммммм, нямате вече търпение, нали?!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url