admin
Тайните на гръцката кухня в блога на ресторант Корона

Гърция е синоним на чисти плажове, сини лазурни води, острови, които спират дъха, узо, сиртаки огласящо лятната почивка и безумно вкусна кухня. Палитра от цветове и подправки, гръцката маса е наслада за окото, погалване на сетивата и коктейл от полезни съставки за здравето. Гръцката кухня е непретенциозна и простичка като приготвяне, но за тепърва вкусилите я туристи се оказва любов от първа хапка. Близка до българската кухня, в гръцката откриваме много нашенски ястия, но приготвени с подправки и с някои съставки различни от българските. В ресторант Корона търсим за Вас интересни рецепти от балканската кухня и често се спираме на гръцките специалитети. Ето защо сега ще надникнем в тайните на гръцката кухня и ще си откраднем някоя идея за вкусно похапване.

Гръцкият зехтин е най – финият зехтин в света

В сравнение с другите зехтини, гръцкият зехтин се характеризира с най – интензивен аромат, зелен или златист цвят. Само опиталите домашен гръцки зехтин могат да усетят богатия плътен маслинов аромат. За останалите най – добрият избор е студено пресованият зехтин, който се определя като първо качество. Той се получава от първото пресоване на пресни и напълно узрели маслини без помощта на топлина и химия. Най – финият зехтин се получава от маслините от сорта коронейки, които растат в района на град Каламата. Изключително полезен за здравето, фигурата и красотата, зехтинът е една от най – вкусните съставки на гръцката кухня.

Пресните и сезонни продукти правят истинския вкус

Неоспоримо правило на здравословното готвене е използване на сезонни и пресни плодове, зеленчуци, билки и подправки. Гърците следват това правило и предлагат на своите гости блюда пълни със свежест и узрял цвят. Силата на гръцката кухня е в нейната простота. Зеленчуците често се сервират пресни или леко запечени, придружени с леки сосове, които подчертават тяхната свежест. Избягва се смесването на много продукти и вкусове. Печенето като метод на готвене се предпочита пред пърженето, а сосовете се заменят от богати на билки и подправки дресинги. Храна създадена да доставя наслада и да удължава живота.

Органични местни продукти за здраве и дълголетие 

В гръцката кухня се готви с много органични продукти, които се купуват основно от местни производители. Органичният мед замества захарта в много десерти и носи много ползи за здравето. Много зеленчуци като домати, тиквички, патладжан, спанак и картофи се готвят направо от градината. Салатите се заливат щедро със зехтин и пресен лимонов сок, а маслините се пълнят с хрупкави бадеми. Пресни билки като мащерка, копър, магданоз и риган преобразяват простичките гръцки ястия в кулинарни шедьоври. Вместо тежки сосове, ви заливат букети от силни подправки като канела, индийско орехче и карамфил. 

Полейте гръцката кухня задължително с гръцко вино

Както обичат да се хвалят, гърците са измислили виното. На благоприятния гръцки климат се отглеждат едни от най – хубавите сортове грозде. Задължително опитайте най – известното гръцко бяло вино Retsina, което се произвежда само в Гърция. Произвежда се от сорта Саватиано по старинен древен метод за винопроизводство, познат от II век пр.н.е., с помощта на смола от Алепов бор, който му придава специфичен аромат и вкус. Oinomelo пък е червено греяно ароматно вино с мед, билки и подправки, което можете да срещнете зимно време в таверните. Това са само малка част от разнообразието от вина, които можете да опитате в Гърция. Не се ограничавайте само с узо. 

Специално за любителите на хубавото вино в блога на ресторант Корона

Ако лятото ви е далече, както и Гърция, в ресторант Корона с радост ще ви сготвим свежи гръцки салати с ароматен зехтин, ще ви направим дзадзики по български, ще ви объркаме пикантно предястие тирокафтери, ще ви наредим тиквички по гръцки и ще ви изпечем агнешки ребърца и гръцка пита. Нека се наслаждаваме на живота в неговата простота както героят на  Никос Казандзакис, който казва:

„Почувствах още веднъж колко простичко и достъпно нещо е щастието: чаша вино, печен кестен и звуците на морето. Нищо повече.“

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url