Риба ли е, непременно я опитай! Полезна или вредна?

admin

Всеки знае, че рибата е полезна и трябва да се хапва поне веднъж на седмица. За отличниците нормата е два пъти. Прясна, пържена или печена с освежаваща салата, вкусната риба ни напомня за лятото, за морето и за нежните топли вечери с близките хора. Сред разнообразието от рибни вкусове винаги ще се намери рибка, която да ни хареса. Вкусна, питателна и здравословна, тя е част от рецептурниците на всеки уважаващ себе си ресторант. От новото лятно меню на ресторант Корона можете да си поръчате любимата рибка в изненадващи комбинации със зеленчуци и сосове. 

Риба ли е, непременно я опитай, но дали знаем кои са полезните риби и кои да избягваме? Когато сме на пазар, винаги търсим най – прясната риба или тази, която знаем как да сготвим. Попаднали в рибния магазин си мислим, че сме избрали най – здравословния вариант за обяд или вечеря. Оказва се обаче, че не всяка риба е полезна, но как да разберем коя? Търсенето на информация за произхода на рибата ще ни помогне да изберем. Най – добрият вариант е да намерим дива риба, а не отглеждана в изкуствени условия.

Океанските и морските видове риба често съдържат тежки метали, които са вредни за здравето. Скъпи риби като риба тон, риба меч, акула и сьомга са спрягани за токсични. Можете сами да потърсите в интернет програмата Best Choices на The Blue Ocean Institute. В нея се съдържа информация за полезните риби. Преди три години в медията 24 часа обявиха, че любимите евтини риби на българина, като уловените в язовири и в морето шаран, скумрия, пържена цаца, сафрид и други се смятат за най – безвредни. Вече се усмихваме доволно, защото българската рибка ни е най – вкусна.

За почитателите на мазните риби, които прославихме в статията “ Кои храни се борят с лошите мисли ? ”, се разровихме да разберем кои от внасяните у нас риби са полезни и кои вредни. В добрата класация влязоха атлантическата скумрия, сьомгата от Аляска и Норвегия, дъговата пъстърва, херингата, треската, стридите, костура и някои видове риба тон. Нарочени за избягване са акулата, рибата меч, царската скумрия, чилийският лаврак и сьомгата, гледана във ферми.

Богатите риби на Омега 3 киселини имат много по – висока хранителна стойност, а мазното в тях е не само разрешено, но и препоръчително. Човешките тела не могат сами да произвеждат мастните киселини, а те играят съществена роля за здравето на мозъка и сърцето. Не се лишавайте от тях, а ги включвайте редовно в седмичното си меню. Риба ли е в ресторант Корона, непременно я опитайте! Отнасяме се отговорно към продуктите, които използваме, при нас винаги можете да разчитате на качество и добро обслужване.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url