Първи юни – денят на милион и едно детски желания

admin
Flower photo created by jcomp – www.freepik.com

Да си дете е най – вълнуващото и най – прекрасното нещо, което ни се случва в живота. Безценен коктейл от безгрижие, неподправеното щастие от малките неща и магията на детското въображение, все неща, които не можем да повторим и винаги ще ни липсват. Детството е приказка, която докато сме деца нямаме търпение да изживеем на бързи обороти, а вече пораснали мечтаем да върнем времето назад. Спомените ще ни напомнят за очакването, вълнението и радостта на първи юни. Поколенията от 90-те на тази дата гледаха предаването Милион и едно желания и вярваха, че то може да сбъдне всичките им телевизионни желания. Не е ли това щастието – да се радваш като дете и да очакваш да ти се случат хиляди чудеса.

Дни преди детския празник в блога на ресторант Корона решихме да се запитаме откъде идва този празник, празнуват ли всички деца по света и случват ли се чудеса ако наистина вярваш в тях?

Исторически празникът на детето пуска корени още през 1925 г. след женевската конференция по въпросите за детското здраве. Главната цел на събитието е на всяко дете по света да се осигурят условия за добро физиологическо и душевно развитие. „ Гладните деца да се нахранят, болните да се лекуват, недоразвитите да се насърчат, заблудените да се вразумят, а сираците и изоставените да се приберат и да се подпомогнат. Да се помогне на всяко дете в беда.“ Днес тези права може да звучат обидно на съвременните грижовни родители, но тя се провежда във времена на следвоенно положение, когато много деца останали без родители имат нужда от грижа и защита.

Събитието съвпаднало с благотворителната акция на китайския консул в Сан Франциско, който събрал китайски сирачета и ги завел на китайския празник на лодките – дракони. Датата, която избрал била 1-ви юни. Неговата идея била продължена и денят станал специален за китайските сирачета. 25 години по – късно празникът бил честван в 51 страни и се превърнал в международно събитие. В България след женевската конференция, инициативата за отбелязване на ден на детето, била поета от княгиня Евдокия, съпругата на княз Борис III. За дата е избран 8-ми май. След 1944 г. България следва решението на Москва детския празник да се празнува на 1-ви юни.

Тази идея намира почитатели почти навсякъде по света. Според официалния сайт на международния празник, 86 държави имат специален ден посветен на децата. След решението на Юнеско през 1954 г.- да се приеме 20-ти ноември за официална дата, на много места по света се празнува през месец ноември. За много развиващи се държави акцентът е защитата и добруването на децата. Особено в страни, където социалната политика не успява да се погрижи за всяко едно от тях. Но дори в развита държава като САЩ, празникът не се празнува повсеместно. Някои щати са приели да се отбелязва втората неделя на юни, а за другите все още се води кампания за популяризиране на събитието.

В България всяко дете си знае правата, стане ли 1-ви юни му се полагат поне сладолед и голям балон. Денят на позволените желания, денят, в който всички се спомняме, че някога сме били деца и е толкова сладко и хубаво да се върнем там, където се сбъдват всичките милион и едно желания и денят носи само изненади. Не случайно го има празникът на децата, за да напомня на всички, че всяко дете се нуждае от защита и от внимание. Бъдете по детски щастливи и истински!

Заповядайте в ресторант Корона за празника на детето, в центъра на град Плевен, където можете да си вземете кратка почивка от празника и да се почерпите с вашите деца. Тук се случват кулинарни чудеса и се сбъдват вкусни мечти.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url