Променят ли технологиите ресторантите? Ресторант Корона с поглед в бъдещето!

admin

Бързият темп на развитието на технологиите променя представите за бъдещето и за живота, който ще живеят нашите деца и внуци. Смартфони, приложения, дронове, роботи и други джаджи променят играта. В интернет циркулира новината, че до 2025 г. се очаква летящи таксита да превземат небето в Америка. Докато чакаме това да се случи, се научихме да поръчваме храна от различни приложения, локализирахме своето местоположение и оценявахме своите изживявания като потребители с мисия. Ресторантът винаги ще бъде любимо място за събиране с приятели и любими хора. Бъдещето му принадлежи на онлайн резервациите, безпилотните доставки на храна с помощта на дронове и участие на роботи в приготвяне на храната. Ресторант Корона ще разчупи знойното лято освен със свежи лимонади от сладки плодове, изстудено бяло вино и свежи салати и с мисли за бъдещето.

Смартфоните са неразделна част от нашето ежедневие, хиляди приложения заместват комуникацията между клиента и ресторанта. Не е нужно да се обаждате, за да направите резервация. Много ресторанти имат свои приложения за резервиране на маса, но в бъдеще по – скоро трета страна ще поеме цялостно тази услуга. Пример за това е американския интернет сайт и приложение Resy. Влизайки в сайта можете да изберете града, ресторанта според оценката и да резервирате маса за обяд или за вечеря. Само за 2017 г. 28 млн. души са използвали приложението, за да резервират маса в 125 американски града. В сайта може да се следят оферти и известия, ако масата внезапно се е освободила. В България с приложение от трета страна можем да поръчваме храна, но все още е рано да следим за свободна маса в интернет.

Медии като Yelp и Tripadvisor помагат на потребителите да изберат ресторанта по качество на храната, обслужване, атмосфера и цена, оценени от обратната връзка, която дават други клиенти. Принципът на случайността в избора на заведение е избегнат, ресторантите непрекъснато си сверяват часовника с коментарите на клиентите и се опитват да дадат най – доброто от себе си. Но дали ще има в близко бъдеще други фантастични промени в ресторантите, може би в производството и в подготовката на храната. В Калифорния Momentum Machines успяха да разработят робот за производство на хамбургери, който за един час приготвя 4000 бургера. Проучване на нагласите спрямо роботизиране в сферата на услугите показва, че 80 % от хората предпочитат да бъдат обслужвани от хора, което поставя въпроса дали роботизирането все пак ще се наложи в бъдеще. Но заплахата 50 % от работните места в ресторанта да бъдат заети от роботи е реална.

Онлайн разходката в менютата на местните ресторанти и поръчването на храна е като детска игра. Доставката обаче изисква време за подготвяне и транспортиране. Тази година в сферата на доставките усилено се заговори за безпилотни доставки или доставки с дрон. Поръчаната храна ще се носи из въздуха, дронът няма да се съобразява със задръстванията и няма да замърсява околната среда – екологична и бърза доставка. Някои смятат, че това скоро няма да се случи, заради необходимостта от мощна мрежова инфраструктура. Други се впускат в още по – смели идеи, убедени, че дроновете трябва да имат леки слънчеви панели, които да се зареждат от слънчевата светлина. Да се чуди човек в бъдеще с летяща кола или с дрон ще му доставят храната.

С навлизането на криптовалутите безкасовото плащане не е само плащане с банкова карта или онлайн с Paypal. Плащането може да се случи и с вградени безконтактни чипове, например в бижута. Тези иновации вървят ръка за ръка с развитие на технологиите, които осигуряват повече сигурност. POS системите в ресторантите повишават сигурността на своя софтуер със сканиране на пръстови отпечатъци. Макдоналдс и KFC вече тестват системите за разпознаване на лица при поръчките за бързо хранене. Щом смартфонът разпознава лицето ви, защо да няма смарт маса, която да разбира кога сте изпили питието си или кога чинията е празна, дали имате алергия или нужда от сол и пипер. Фантастика или бъдеще само времето ще покаже. Ресторант Корона си остава вашето класическо място за гастрономически удоволствия.

Прочетете още интересни статии в блога на ресторант Корона!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url