Празничното меню за Бъдни вечер по света и у нас

admin

По традиция в България трапезата на Бъдни е отрупана с постни ястия и е изпълнена с тържествено вълнение. Омесването на питката, увиването на сармите, тиквеника, зелника и пълненето на чушки с боб са висшия пилотаж в готвенето. Сушени плодове, ядки и плодове допълват празничната палитра от нечетен брой вкусни ястия. Засищащо въглехидратно меню, последно от постите, което дава ред на месните изкушения в предстоящия коледен ден. В ресторант Корона сме подготвили разнообразно меню от постни ястия, които можете да поръчате на 23-ти декември. Ние ще бъдем вашето скрито оръжие на Бъдни вечер, времето, което не успяхте да намерите, за да сготвите, нервите, които няма да похабите и ключа към успеха на семейната тържествена вечер.

В световен план очакването на Рождество Христово се чества в 25 християнски страни с различни обичаи и традиции. В средиземноморските държави като Италия и Франция празничната трапеза се отрупва с рибни деликатеси и морски дарове. В скандинавските страни Коледата се празнува на 24-ти декември, а в някои славянски на 6-ти януари по стар стил. Ако всяка година с надежда търсите паричката в питката, хапвате с мерак тиквеника въпреки забравените черупки от орехите и сте достатъчно любопитни, сега можете да научите повече за традициите и ястията в празничната вечер по света.

Езическите обичаи често се смесват с християнските, което води до много радост и веселие. На Бъдни вечер жените в Норвегия си крият метлите, за да не играят вещиците с тях. В Германия има обичай да крият кисела краставичка на коледната елха, защото изненада чака този, който първи я намери. Италианците оставят чаша вино на масата за старата вещица Бефана, за която се вярва, че ще изчисти къщата. В Украйна стара традиция повелява елхата да се украси с паяци и паяжини за късмет. Според коледна приказка, една бедна жена не могла да купи украса за коледното дърво, за това го накичила с паяжини, които на Коледа се превърнали в злато.

В католическите държави не спазват коледните пости. Италианската гощавка за Бъдни вечер се нарича Празника на седемте риби – късчета от треска, рибена супа, паста с аншоа са само малка част от рибените блюда, които често достигат до 12 броя. Във Франция масата се отрупва с изобилие от морски дарове. Кулинарен връх е рибената супа Буябес, характерна за Марсилия, с пържени зеленчуци, парченца октопод, змиорка, риба скорпион, морски таралеж и миди. Морските дарове за празника са предпочитани и във френскоговорящата част на Канада.

Католическа Полша приготвя предколедната трапеза по руските обичаи. Традиционно ястие в славянските държави като Полша, Русия, Украйна, Литва, Чехия е т.нар. “ кутя “ – варено жито с мед, ядки и маково семе. Поляците и чехите приготвят още тънък и хрупкав хляб, тип вафла, който бащата на семейството раздава със своята благословия на децата. Другото общо в подготовката на славянската трапеза са 12-те ястия, които символизират 12-те апостола. В ресторант Корона ви предлагаме по балкански сармички, пиперки, печена тиква и куп вкусотии за достигане на нечетен брой ястия 13.

Скандинавските държави държат на своята шведска маса на Коледа, която се празнува на 24-ти декември на Бъдни вечер. Отрупват масата със студени ястия като свинско, шунка, маринована херинга, варени картофи, червено цвекло, сирене, зеле и други. След разнообразието от месни специалитети, датчаните подслаждат коледата с традиционен оризов пудинг с бита сметана, ванилия, бадеми и лют черешов сос.

Трудно е да си представим Бъдни вечер в Япония, Китай, Индия и Мексико. Страни, които са далеч от европейската култура, но имат християнско население. Много японци посещават на празника KFC, с предварителна резервация месеци напред. Привичка дошла с навлизането на западната култура, както християнството. В Китай в този период от годината ще ви подарят коледна ябълка, обвита в целофан, украсена със златна панделка. Причината е в сходството на думите “ Коледа “ и  “ ябълка “. В Индия готвят къри яхния с месо, а в Мексико увиват месни плънки в бананови или царевични листа за празника.

Бъдни вечер за българите винаги е най – хубавият повод да се съберем със семейството, да наредим масата и да се насладим на постните ястия, които носят християнски смисъл и отдаденост към културата и обичаите ни. Бъдете смирени и посрещнете Рождество Христово с чисти сърца. Ресторант Корона Ви пожелава весели празници!    

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url