Пет правила за вкусно италианско ризото

admin

Пиле с ориз е едно от обичаните български ястия, които често присъстват на трапезата ни. Оризът ни напомня за домашния уют и за старата тава на мама, по която зрънцата всеки път залепват. С навлизане на италианските рецепти в българския дом научихме за любимото в ресторант Корона ризото, но дали се научихме да го готвим? От простичката рецепта за ориз, която познаваме, не се получава ризото. А лошият навик от един ориз да правим всяка манджа, също не помага. Ето няколко съвети и правила за приготвяне на ароматно кремообразно ризото, каквото най – много обичаме!

1.Перфектното ризото изисква правилния сорт ориз

Сигурно сте забелязали колко много видове ориз се предлагат в големите търговски вериги. Всеки кулинарен ентусиаст се е омотавал в желанието да сготви нашенски, китайски, италиански, индийски и други рецепти, докато разбере, че те изискват различен сорт с определено количество нишесте и техники като изплакване или накисване.

За ризотото е подходящ късозърнест кръгъл бял ориз с високо съдържание на нишесте. В никакъв случай не го изплаквайте, нужна му е естествената му лепкавост. Ако вече сте тръгнали за магазина, си купете разпространените у нас сортове Arborio и Baldo. Ако ще посещавате специализиран магазин, може да си набавите от луксозните сортове Carnaroli, Maratelli, Vialone Nano, с които ще получите изключително леко ризото.

2. Tostatura или подготовката преди да сложим ориза в тигана

Загряхте тигана и сложихте наситнена една глава лук да се задушава и вече нямате търпение да се зачерви, за да добавите отбрания ориз? Но за вкусното ризото нито лука, нито ориза трябва да се зачервяват. Сготвеният лук ще промени вкуса на ризотото, а на ориза ще се блокира нишестето, от което се нуждае ястието.  

3. Перфектният момент за добавка бяло вино

След като се загреят добре лука и белите зрънца ориз, е време да се добави един от основните аромати на ризотото – бялото вино. Ако нямате бяло вино, а само червено, не си правете опити, ще се разочаровате. Важно правило при добавяне на виното е, когато достигне дъното на тигана, да започне да цвърчи. Щом е така, значи сте на крачка от перфектното ризото.

4. И баба знае от хубав бульон става вкусен ориз

Всеки познавач на хубавата италианска кухня ще ви каже, че перфектното ризото не се прави с вода, а с качествен горещ бульон. Може би това е тайната, с която ще блесне вашето ризото. Ароматен зеленчуков или месен бульон с любимите ви подправки, добавен на части, ще превърне ориза в божествено ризото.

5. Бъркане, бъркане и само бъркане със смарт лъжица

Докато приготвяте ризотото ще ви се наложи да бъркате често. За целта има една много удобна дървена лъжица, която има дупка в средата, т.нар. гирарисо. Това ухо на лъжицата удвоява интензивността на бъркането и увеличава кремообразността при добавяне на сметана или пармезан в ориза в края на рецептата. 

След споделяне на тези хитринки, ви пожелаваме успех в приготвянето на вашето уникално ризото с любими съставки като месце, гъби, морски дарове и зеленчуци и въобще във всички кулинарни начинания! 

Ако нямате търпение да опитате вкусно ризото, може да се доверите на нашите професионални готвачи! В специалното меню за разнос ви очакват пет апетитни предложения: ризото  “ Миланезе” със скариди, ризото с манатарки, ризото с пилешко филе и зеленчуци, ризото със сьомга и тиквички и ризото с телешко бон филе и манатарки. 

Ресторант Корона – винаги класни и вкусни предложения за дома и офиса!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url