Пет любопитни факта за златните момичета на Плевен

admin
Снимка: Община Плевен

Това лято ще го запомним с емоциите свързани с успехите на българските момичета на Олимпийските игри в Токио. Дори да не сте фенове на различните спортни дисциплини, в които се състезаваха, няма как да не сте изпитали гордост и патриотизъм от техните медали. Само преди броени дни на площад Възраждане се състоя посрещането на нашите златни момичета – Ивет Горанова и Стойка Кръстева. Дълго ще помним това събитие, което ни изпълни с много вълнение, радост и възхищение. Решихме да ги почетем в блога на ресторант Корона и да научим повече за тях, за да им благодарим за труда и успехите, на които ни направиха горди свидетели.

Ивет Горанова спечели златен медал на Летните олимпийски игри в Токио в категория до 55 кг. карате кумите. Последвал успех след отвоюване на златен медал на Олимпийската квалификация в Париж по-рано през годината и златен медал на Европейските игри в Минск през 2019 г.

1. Ивет Горанова освен дълго и успешно да се състезава в дисциплината карате, мечтае да стане полицай. Младата състезателка винаги е искала да учи в Академията на МВР. След като завършва с отличие спортното училище в град Плевен, тя отлага временно тази си мечта, за да се подготви за Олимпийските игри.

2. Преди каратето Ивет Горанова се занимава с народни танци заедно със сестра си в Долна Митрополия. След като започва да спортува активно карате, тя се ориентира към спортното училище в Плевен. Там й е трудно да съчетае двете занимания, за това се посвещава на каратето. 

3. Много от нас не знаят какво е това кумите и каква е връзката с каратето. Кумите е частта от тренировките по карате при която се срещаш с противник, буквално означава спаринг. Другите две части са ката и кихон. Ката е упражнение на различните техники самостоятелно, а кихон на правилните движения на тялото и дишането.

4. Първоначално Ивет се е състезавала в категорията 61 кг., но в последствие се прехвърля в по – леката категория. Открива, че това е правилното решение, въпреки трудностите, с които се среща. Непозната в новата категория, тя изненадва съперничките си на Европейското първенство в Испания през 2018 г. и печели бронзов медал – първи медал за България в олимпийското карате.

5. Първото злато на Олимпийските игри в Токио тази година беше отвоювано с 5:1 срещу украинката Анжелика Терлюга. В социалните мрежи заваляха благодарности и коментари, че българският химн не е звучал от 2008 г на, когато Румяна Нейкова спечели златен медал в дисциплината гребане.

Стойка Кръстева е другото ни борбено момиче, което заслужи златен медал на Летните олимпийски игри в Токио. Била е два пъти световен вицешампион през 2016 и 2018 г., два пъти европейски шампион през 2014 и 2018 г. и седем пъти шампион на България през годините.

1. Като дете Стойка Кръстева обича да играе футбол. Нейната учителка забелязва от рано нейните спортни качества. Първият й треньор по бокс я харесва тъкмо на стадиона докато рита топка с момчетата. Казва, че влиза в залата по бокс, за да разбере защо те се отказват от футбола и се записват на бокс.

2. През 2012 г. се състезава на 26 год. на Олимпийските игри в Лондон. Застава на пето място сред своите противници и се вписва в спортната история на България като първата българска боксьорка на олимпийски игри.

3. През 2017 г. се среща със съпруга си Борил Кръстев в Русенския университет, по – късно погледите им се срещат на стадиона. Привлича вниманието му с това, че е с гипс и патерици, а тренира футбол. По това време тя е треньор по бокс и се е отказала от боксовата си кариера.

4. Благодарение на подкрепата на приятеля си и треньора си тя се завръща в бокса. На награждаването й с европейската титла през 2018 г. се организира тайно най – романтичният годеж в бокса. Всички са замесени, а Стойка до последно не подозира нищо. Заедно с медала и букета, тя получава и годежен пръстен.

5. Сватбата на златната медалистка се състои в духа на народните традиции. Младоженците в народни носии под съпровода на народна музика и камбанен звън се обричат един на друг в Тетевенския Балкан. 

Екипът на ресторант Корона пожелава на златните момичета да продължават да преследват мечтите си и да завоюват още медали и отличия.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url