admin
Background photo created by freepic.diller – www.freepik.com

Тази неделя празнувахме празника на любовта към любимия човек или към… хубавото вино. Всичко зависи от това, кой как приема празника и какво име му дава. В ресторант Корона по традиция посрещаме влюбени гълъбчета и винолюбители, приготвяме им горещо меню и им поднасяме качествени вина, за да им върви и в празника и в любовта. Липсвахте ни тази година, празникът си отиде без много трепет и червени сърчица, но ще остане като ярък спомен за тягостните моменти от тази година, които си пожелаваме да не се повтарят повече.

Кой е този Св.Валентин, който кара бизнесът с цветя да процъфтява, а фабриките да произвеждат милиони шоколадови бонбони в сърцевидни кутии? Толкова популярен навсякъде по света, очакван,обичан и хулен, защото има силата да измести други празници. Оказва се, че има доста интересни факти около личността на Св.Валентин, които искаме да ви споделим.

Спор около личността на Св.Валентин 

Първоначално Св.Валентин е смятан за мъченик, живял и починал през 3-ти век сл. Хр. Романтичният му облик се подхранва от разказ от 15-ти век за римски свещеник, който тайно женел войници за техните избранички, в противовес на заповедта на император Клавдий II, който забранява да се женят, за да са ефективни на бойното поле. Осъден е на смърт, защото лекува болните и ги покръства. Съществуват и други истории и легенди за мъченици на име Св.Валентин, които водят до съмнения за това, коя е истинската личност зад покровителя на влюбените.

Св.Валентин – покровител с много отговорности

Не е лесно да си светия, освен че си страдал в името на вярата, в задгробния живот те очакват много задължения. Светиите трябва да се застъпват за земните дела на грешниците и да оправдават техните очаквания. Св. Валентин помага на сгодените двойки и щастливите бракове, за което вярваме никак не му е лесно, но е и покровител на пчеларите, пътешествията и духовна опора при тежки болести като чума и епилепсия.

Ако отидете в Рим можете да видите Св. Валентин

Няма друга любов като тази на Ромео и Жулиета и по-романтично място от Венеция и балкона в къщата на Жулиета във Верона. Но ако търсите различна дестинация, пробвайте в базиликата Санта Мария в Космедин, Рим. Там се съхранява черепът на Св.Валентин украсен с цветя. Останки от скелета са открити в началото на 19-ти век при изкопаването на катакомба близо до Рим. Те са разпратени по цял свят – Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция. Както се казва любовта е навсякъде около нас. 

Джефри Чосър ли е измислил Св. Валентин? 

Някои историци се съмняват в съществуването на Св. Валентин. През 1375 г. средновековният английски поет Джефри Чосър пише за празник на любовта в поемата ” Парламентът на фулес “. Героите се събират на 14-ти февруари, за да търсят своята половинка в името на Св. Валентин. Стихотворението става много популярно. Фактът, че преди появата му няма данни да са се организирали романтични тържества на влюбените оставя съмнение в истинското му съществуване. Измислен или не, днес е повод за много трепети и емоции.

Св. Валентин се празнува няколко пъти годината

В римокатолическия календар се срещат няколко светии с името Валентин. Така че ако сте от хората, които казват, че любовта трябва да се показва всеки ден, не само на празници, да знаете, че и Св. Валентин може да се празнува не само веднъж. Жените могат да си изберат да почетат жената Св. Валентин, дева и мъченица от първите десетилетия сл. Хр. В православната църква също има мъченици с името Валентин, които се почитат. В ресторант Корона почитаме всички празници, всички поводи, които ни карат да се събираме с близките любими хора, да се веселим и да се радваме на живота. Още малко и ще можем да го направим наистина!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url