Никулденски митове и факти за празника на покровителя на рибарите и банкерите

admin
Рибно меню в ресторант Корона за Никулден!

Никулден дойде и ни изстреля към магазина да купим риба, за да спазим традицията да приготвим рибни ястия на празничната вечеря. В ресторант Корона не е необходимо да се суетите излишно, изготвихме никулденско меню с традиционната за този ден риба шаран. При нас не само ще спазите традицията и ще хапнете рибен деликатес, но и ще забравите за миризмата на риба, която ще остане от приготвянето й у дома. В блога на ресторант Корона се запитахме какво всъщност не знаем за празника, за Св.Никола и за вкусния шаран. Ето какво научихме:

За Св. Никола Чудотворец съществуват много митове и легенди. На смятания за покровител на рибарите и банкерите се приписват митични сили, стихии и закрилничество. След вселенско раздаване на благата, на него се паднали реките, езерата, моретата и рибите. Митичният му образ го обрисува като млад мъж със златни крила, който лети над морета и океани и се сражава с водни демони. Той пази рибарите и моряците, но и разлютява морето и потапя корабите ако се разсърди. Различен образ от този, с който сме свикнали по българските икони на белобрад старец.

Според народните вярвания, Св.Никола носи първия сняг. Първите снежинки се появяват след като той разтърси дългата си бяла брада. Ето защо старите хора казват, че зимата започва след Никулден. Рибарите на този ден не излизат в морето, за да уважат светеца и да до умилостивят. Пече се в пещ традиционното ястие рибник – пълнен шаран в тесто с ориз или булгур, ядки и стафиди. Приготвят се два обредни хляба, които се освещават и парчета от тях се раздават на съседите. Останалото се изяжда на никулденската вечеря, богата на постни ястия.

Шаранът е класическо ястие в подготовката за Никулден. Ако изберете друга риба, задължително е да има люспи. Според поверието, силни вълни пропукали дъното на морето, светецът запушил пукнатината с една риба шаран и спасил рибарите. Ето защо на този ден се прави курбан с риба в чест на Св.Никола, най – често с шаран. След като се изяде рибата, костите се изгарят, изхвърлят се в морето или се заравят в земята за плодородие и семейно благополучие. Преди всичко рибата е християнски символ, който се свързва с библейската притча за богатия улов на апостол Павел.

На 9-ти май се отбелязва летния Никулден или Летни Св. Никола. Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от Балканите в италианския град Бари. Всяка година там се провежда церемония в чест на светеца, патрон на града. Неговата статуя и мощите му, следвани от поклонници и вярващи, се пренасят с кратка разходка в лодка от брега до вълнолома. На този ден не се работи, за да се спечели благоволението на светеца.  

Холандците също отбелязват празника на Св.Никола на 6-ти декември. Много очакван ден от всички холандски деца, които оставят обувките си навън от предната вечер. На другата сутрин очакват с нетърпение да намерят подаръците, които светецът е оставил за тях. Обичай пренесен от холандските емигранти в Северна Америка през 18-ти век, който претърпява много промени, за да превърне Синт Николас в Санта Клаус. Първообразът на Дядо Коледа, който носи подаръци на децата на Коледа.

В Бургас старите рибари помнят много от вярванията и обичаите, свързани със Св.Никола. На всяка нова лодка вграждали на носа й иконата на Св.Никола, която да допринесе за конструкцията й и да я защитава от бурите в морето. Моряшките жени палели свещи пред иконата на светеца вкъщи, когато мъжът им плувал в открито море. След празника първата уловена риба се изяждала на брега, а костите й се хвърляли в морето. С нея се приключвал рибния сезон и се оставяло морето да възстанови своето рибно богатство до пролетта. Никулден е официален празник на Бургас от 17 години.

Честит имен ден на всички именници!!! Пожелаваме Ви здраве и щастие и дано да ви се услади рибата!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url