Нещата, които не знаете за храната

admin

В блога на ресторант Корона винаги се облизваме и преглъщаме повечко отколкото е нормално в рамките на деня. Често ни се допива силно кафе и хубаво вино само гледайки рекламите по телевизията. Книгите за френска и италианска кухня ни хвърлят в кулинарен смут и желание да сътворяваме и опитваме различни вкусове и сосове. Често ни се пише за храна, защото тя е страстта, която споделяме с вас в ресторант Корона. Храната е повод не само за размисъл, но и за кулинарни подвизи. Натъквайки се на интересна статия в insider.com, решихме да ви споделим за нещата, които и ние не знаехме за храната. 

Кетчупът е патентован като лекарство за добро храносмилане през 19-ти век в Америка. Най – често срещаният сос днес в заведенията за бързо хранене овкусява яденето от 500 години. Първият кетчуп се приготвял от риба и бил внесен на европейска земя от английските моряци, които научили рецептата в Китай. Британците я адаптирали като заменили рибата с орехи и гъби. Доматите се намесили в рецептата чак през 17-ти век, но били приети с голямо недоверие, защото били смятани за отровни. След два века полковник Джонсън от Салем изял цяла кошница с домати на обществено място, за да докаже, че няма да се отрови. Само след няколко десетилетия доматеният кетчуп е обявен за универсална панацея.

Ще си купите ли диаманти, направени от фъстъчено масло? Немски учени се опитали да превърнат вкусната ядкова паста в един от най – желаните скъпоценни камъни, заради наличието й на въглерод. Това се случва в машинен процес имитиращ естествените процеси в земната кора, които водят до създаването на диаманти. Необходими са фъстъчено масло и експлозия подобна на вулканично изригване. За сравнение изкуствените диаманти произведени в лаборатория цапат по – малко.

Белият шоколад технически не е шоколад. Много хора мислят, че разликата е, че съдържа повече мляко и захар. Оригиналната рецепта включва какаово масло ( често заменяно от други мазнини ), мляко, захар, ванилия и лецитин ( мастна хранителна добавка ), но не и какаови зърна. Технически съдържанието на какао определя, че един продукт е шоколад. Ако за черния шоколад казват, че е полезен заради високия процент какао и полезните му антиоксиданти, то за белия нищо добро не се знае.

Някои страхотни трикове, с които да приготвяте храна за цялата седмица

Ако подскачат червените боровинки значи са пресни. Когато узреят напълно любимите червени плодчета на американците, които обичат да поднасят на сос за Деня на благодарността, започват да подскачат като гумени топчета. В България червените боровинки за сега се срещат в замразен или изсушен вариант, но ако дойде време да можем да си ги хапваме пресни, ще ги пробваме дали скачат. 

Ледените сокчета били измислени от 11-годишен американски хлапак, който през 1905 г. оставил сокче навън през нощта, а на сутринта го намерил вледенено. По – късно му добавил клечка, успешно го продавал на плажа и го патентовал. Едва ли оттам идват ледените сокчета в България. Още през 17-ти век британците внасят т. нар. шербет на прах от Османската империя. В сладкарниците на Лондон и Париж става популярно питието сорбет, замразен сироп с добавени плодове. В България скрежината и ледените сокчета от край време са хит сред децата и до днес.

Картофите могат да приемат и отразяват Wi-Fi сигнали. През 2013 г. компанията Boeing Co използва чували с картофи, за да тества и подобри безжичния сигнал в своите самолети. Почти невъзможно е да се ангажират хора, които да седят в самолет без да се движат с дни, за това използвали тонове чували с картофи. Водното им съдържание осигурява взаимодействие с радиовълните подобно на това с човешкото тяло. По този начин изпитали Wi-Fi сигнала в различните зони на самолета.

Бананите в целия свят са клонинги и са генетично идентични. Днес купуваме и ядем  плодовете от т.нар. сорт Кавендиш, при който не се засаждат семена, а се присажда част от дървото, което дава най – добрата реколта. Така се раждат едни и същи по форма и вкус банани, генетично-идентични клонинги. Много специалисти смятат, че липсата на разнообразие в генетиката прави банана уязвим към болести и изчезване.

Храната е сила! 5 ресторанта, които промениха света

Шоколадът е бил свещена напитка и разменна валута за ацтеките. Дървото, на което растат какаовите зърна се е смятало за мост между земния и божествения свят. Преди да извършат жертвоприношение освещавали жертвата с чаша шоколад. Изкушаващото питие, с което се докосвали до мъдростта на Кетцалкоатл, присъствало и на сватбените церемонии с ритуална размяна на какаови зърна. Заради високата си стойност те се използвали за разменна валута. 

Първите моркови са били лилави или бели с тънък корен. Оранжевият цвят, с който ги познаваме днес е резултат от генетична мутация в края на 16-ти век. Холандски производители кръстосали щамове на мутирали бели и жълти моркови с диви сортове моркови и се получил днешния сладък портокалов сорт моркови.  

Гроздето в микровълнова фурна експлодира в кълбо от плазма и светлина. В интернет можете да намерите клипчета на австралийския физик Стивън Боси, който нарязва гроздови зърна на две, като ги оставя частично свързани с ципа, поставя ги в микровълновата и после се забавлява със светлинно шоу с движеща се плазма. Сигурно вече ви сърбят пръстите, но да знаете има реална опасност да изхвърлите след това микровълновата фурна. 

Има страшно много интересни и забавни факти, които могат да се открият за различните хранителни продукти. Освен вкусна, храната е и много любопитна с процесите, през които преминава, видоизменя и се превръща в това, което днес сервираме в чиниите. Преди всичко храната дава хиляди причини да я превръщаме в кулинарни произведения, с които да радваме клиентите на ресторант Корона. 

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url