Настана време за Божоле! Какво не знаем за младото френско вино?

admin

“ Новото Божоле дойде “ – оглася ежегодният лозунг пристигането на най – известното младо френско вино само 6 седмици след като е обрано гроздето. Традицията повелява новото Божоле да се появи през третия четвъртък на месец ноември. Beaujolais nouveau трябва да бъде наредено по рафтовете на магазините на предвидената дата точно в 12:01 часа. Благодарение на известния винопроизводител и търговец Джордж Дюбов, славата на младото вино обикаля целия свят и вълнува цяла Европа, Америка и Япония. Посрещането на новото Божоле се превръща в празник и в ресторант Корона. Не пропускайте да го опитате заедно с изкусителните предложения на главния готвач. Сега ще научите повече за младото френско вино.

Мненията за Божоле Нуво варират от великолепно бохемско вино с плодов аромат до пълен боклук. Процесът на ускорена ферментация по време на производството му не се харесва на всички експерти. Настане ли обаче време за Божоле, около 30 млн. бутилки се транспортират в рамките на 60 дни, за да достигнат навреме всички дестинации в повече от 110 страни. Въпреки това, известното червено пивко вино не е скъпо. За една бутилка ще платите от 4 до 10 евро в европейските магазини и до 35 евро в баровете и ресторантите.

Божоле е виното, с което винопроизводителите във Франция се черпели за края на събирането на реколтата грозде. Донесено от римляните, младото вино, набира популярност през 70-те години с ежегодната надпревара за най-бързата доставка на първите бутилки в Париж. Медийна сензация, която се популяризира до размерите на национално събитие във Франция, съседните европейски държави, Северна Америка и Азия. Днес тържествено отбелязват празника в 120 села в провинция Божоле и с фестивални дни в град Божо и в град Лион. 

Прочетете още за виното в блога на ресторант Корона!

Строги правила съпътстват виното като се започне от обирането на гроздето сорт Гаме на ръка, последвано от ускорена ферментация с дрожди, която позволява минимум извличане на горчивите танини от ципата на гроздето и се стигне до точната дата за пускане в продажба. Тази година посрещнахме Божоле Нуво на 21-ви ноември. Важно е да се помни, че младото вино се консумира в рамките на 6 месеца. Обикновено е годно за пиене от ноември до средата на май месец, изключение правят реколти с отлично качество, които издържат цяла година.

Божоле Нуво не е единственото, което се произвежда в района на провинция Божоле в Бургундия, макар за него да се използват повече от ⅓ от лозовите масиви. Божоле е общото име на вината, които излизат от района. Друго известно вино е Божоле Вилаж, което също има кратък срок на консумация – около 1-2 години. Божоле Кру е виното с най-високо качество, което не е само червено. Специален френски закон забранява производството на Божоле Нуво в категорията Кру, за да поддържа стандарта му висок.

Япония е страната, в която виното Божоле Нуво е на голяма почит. 7 млн. бутилки годишно отпътуват за страната на изгряващото слънце не само за консумация, но и за горещи спа бани. За сравнение в Северна Америка се изнасят около 2 млн. бутилки всяка година. Не си мислете, че известните винени спа бани в Япония са пълни единствено с вино. Към водата в баните се прибавят малки порции вино Божоле, което естествено се случва чак през месец ноември. Търсени са още баните с кафе, чай, билки или термална вода. 

Една от критиките към Божоле Нуво е банановият вкус, които се получава от използването на дрожди за ускорено ферментиране на гроздето и добавяне на допълнителна захар, за да се повиши нивото на алкохол във виното. Експертите тази година казват, че новата реколта младо вино идва от грозде с голяма захарност, няма вкус на банан, а на червени плодове, малина, къпина и подправки. Характеризира се с по – тежко тяло от обикновено, плодово, по – добре структурирано и по – малко кисело. Струва си да се опита! Мястото е ресторант Корона!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url