admin
Food photo created by nakaridore – www.freepik.com

Няма какво да се лъжем, думата диета никак не я обичаме. Ние си падаме по изтънчената френска кухня, по тестените шедьоври на италианската кухня, по богатата на вкусове ориенталска кухня, по традиционната нашенска кухня и по всички други вкусотии, с които готвачите на ресторант Корона ни радват всеки ден. Дойде обаче часът на истината! След като минаха и последните чревоугоднически празници, кантарът безмилостно ни напомни колко сме далеч от желаната фигура за лятото.

Първата работа на много от нас е да започнем да търсим нова модерна диета, с която не сме се изтезавали до сега. В интернет се намират много мъчения, които изглежда са измислени в годините на инквизицията. Глад под различни форми се тиражира като пречистване на тялото и незабавно трансформиране в супер модел. Не се отчайвайте, ние се доверихме на експертите от health.com, които са проучили кои са най – добрите и най-лошите диети, защото преди всичко през това лято освен красиви, трябва да сме и здрави. Ето кои са те:

Средиземноморската диета

Не случайно тази диета се превърна в стандарт за здравословен начин на живот през годините. Тя включва много зеленчуци, плодове, риба, варива и зехтин за сметка на червените меса и тестените изделия. Чашка хубаво вино на ден в добавка е като черешката на тортата. Комбинацията от салати, паста, рибни деликатеси и маслини допринася с много витамини, омега киселини и антиоксиданти. Средиземноморската диета е начин на хранене типичен за хората, които живеят до Средиземно море и боледуват много по – рядко от хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, депресия и безсъние.

При нея няма указания за грамаж на порциите и калориите, което е объркващо за хората, които обичат стриктните диети. Не дава бързи резултати, но дава добра насока ако искате да промените своя начин на хранене и да отслабнете здравословно.

Диетата Dash за хипертоници

Тази диета често е отхвърляна, заради своето предназначение, но всъщност тя е един от най – изследваните и здравословни режими. С нея освен, че се свалят килограми, се работи за здравето на сърцето, намаляване на риска от Диабет, срещу метаболитния синдром и някои видове рак. Прилича на средиземноморската диета, но при нея се препоръчват конкретни порции от различни групи храни. Акцентът пада върху ограничаване на количеството сол и мазнини и намаляване на бързите въглехидрати за сметка на повече зеленчуци, зърнени храни, постни меса, ядки и обезмаслени млечни продукти.

За разлика от средиземноморската диета, Dash диетата указва точни порции, резултатите идват по –бързо и лесно се превръща в начин на живот. Изпитано смъква кръвното още първата седмица, за това е идеален план за хипертоници.

Флекситарна или гъвкава диета

Ако сте вегетарианци, които от време на време хапват риба и наблягат на пълнозърнестите продукти, бобовите растения, свежите плодове и зеленчуци, значи без да знаете сте избрали флекситарната диета за свой начин на хранене. Тя е сигурен път към извайване на фигурата, но и за намаляване на риска от хронични заболявания и диабет. При все това, гъвкавата диета е подходяща за хора, които нямат афинитет към месото.

Намаленият калориен прием в гъвкавата диета и поетапното намаляване на консумацията на месо гарантирано ще ви накарат да отслабнете. Но растителната диета не е за всички. Тя ще се превърне в кошмар за хора, които имат стомашни проблеми и раздразнени черва. Подобен тип хранене често изисква и пиене на добавки и витамини от група B.

Mind диета за здравето на мозъка

Диетата се стреми да се бори с усложненията, които настъпват с възрастта в мозъка. Тя използва изследванията, които подкрепят съществуването на средиземноморската и Dash диетата, комбинира част от техните принципи и дава зашеметяващи резултати за намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Звучи като режим на хранене, който не е за всички, но е здравословен и указва благоприятно въздействие върху фигурата. Фокусът пада върху 10-те храни, които защитават мозъка – риба, ядки, зехтин, боб, една чаша вино на ден, пълнозърнести храни, плодове, птиче месо, зелени и зеленолистни зеленчуци. Избягват се храни, които вредят – червено месо, пържени храни, краве масло, маргарин, сирена, тестени и сладки неща.

Като цяло звучи познато, но и полезно. Липсата обаче на конкретен план за действие и рецепти я прави твърде теоретична. Съветите не винаги намират приложение, особено при хора, които обичат да спазват диетите стъпка по стъпка.

Лошите диети, които трудно се превръщат в начин на живот

Няма какво да се лъжем, след всяка диета ако се върнем към предишните си навици се завръщат и старите ни килограми. Ето за това здравословните режими имат за цел да променят не само фигурата, но и мисленето ни. Лошите диети се познават по това, че не са достатъчно изследвани, бързата загуба на тегло при тях се дължи на недостиг на хранителни вещества, вредят на здравето и заради невъзможността да се спазват дълго време водят до йо-йо ефект. По тези показатели в класацията на health.com се класират диетата на Дюкан и кето диетите.

Специалистите съветват да гледаме на диетите в дългосрочен план и да мислим за тях като за начин на живот, ако не са здравословни за дълго спазване, значи не са подходящи.

Ресторант Корона ви очаква с много здравословни предложения за похапване. Подкрепяме вкусно и диетично вашия план за отслабване за лятото, бъдете здрави и силни, за да променяйте това, което не ви харесва.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url