admin

Менюто в ресторантите се влияе както модата – някои елементи идват и си отиват, други остават завинаги класика. Тенденциите в менюто през 2018 г. включват екзотични подправки в комбинация със стари методи на подготовка на храната. Влияние оказват от една страна клиенти, които се интересуват от здравословен начин на хранене, с грижа за околната среда, от друга страна клиенти, които търсят да опитат нови вкусове и различни кухни. Съвременното меню продължава да черпи вдъхновение от средиземноморската кухня, храната, която се продава по улиците и храните тип закуска. Обновявайки непрекъснато менюто и търсейки нови кулинарни преживявания за нашите клиенти, ресторант Корона сверява часовника си със световните тенденции.


Повече ястия на растителна основа

Българинът обича месните ястия, всеки празник на нашата трапеза се сервират пържоли, кюфтета и други меса. Напоследък все повече българи спират да консумират храни от животински произход. Плахо навлизат имитиращи продукти на растителна основа – пица с карфиолен блат, спагети от тиквички, ядкови млека, веган пастети, веган наденички, луканка и други. Ядковите масла в подготовката на ястията са новият хит. Храни, на които мнозина гледат насмешливо, започват да намират своето място в менюто на ресторантите.


Уличната храна – повече изкушения от ъгъла

Храната, която се продава по улиците e изкусителна, често вредна, но и част от градската култура и начин на живот. Простичка като приготвяне, уличната храна се мени като мода по – често и от менюто на ресторантите. Днес обаче тя навлиза смело в зоната на изисканата кухня, за да ни се представи с по – качествени продукти и новаторски рецепти. И не говорим само за бургери, пържени картофи, дюнери и сосове. Говорим за сандвичи от багети и качествена шунка, френски кроасани, печени кестени като пълнеж на изискани блюда, мексиканска царевица със сос, белгийски вафли и други идеи от уличната кухня.


Сигурен произход и екзотични продукти

Тенденцията през 2014, 2015 и 2016 г. гласeше, че готвачите се занимават повече с химия отколкото с готвене. Миксология и молекулярна гастрономия бяха новото ноу хау и белег за модерна кухня. Днес готвачите се завръщат към стари методи за приготвяне като ферментиране и бавно готвене, търсейки екзотични продукти като еленско или щраусово месо. Създават желанието в своите клиенти да знаят и да се интересуват от къде идват продуктите, с които е приготвено ястието им, да предпочитат местни продукти със сигурен произход. Епитетът “ домашно “ се превърна в синоним на модерно, домашен хляб, домашно сирене, домашно приготвена бира и т н.


Необичайни комбинации и закуска по цял ден

В съвременните менюта се наблюдават необичайни комбинации от продукти, не винаги успешни, които целят да задоволят клиентите, които търсят винаги нови вкусове – приготвяне на солени ястия с плодове, като ягоди и кайсии и комбиниране на храни с етикет здравословно с месо. Идеята на Макдоналдс за закуска на всяко ядене намира своето приложение и в менюто на ресторантите. Ако в България обедната супа понякога се превръща в закуска, световните тенденции започват да налагат храните закуска за обяд и за вечеря.

Средиземноморската кухня дава своето отражение в менюто на световните ресторанти от години. Сега се налагат подправки като сумак, заатар, куркума в кулинарните концепции. Източната кухня се намеси в уравнението с ястия като хумус, кефир и ястия с агнешко месо. Тези влияния са глътка чист въздух от налагащите се азиатска и американска кухня.

В заключение ще кажем, че 2018 г. по отношение на тенденциите е много различна и изненадваща. Тенденции на крайностите ни очакват и през 2019 г. – здравословни блюда в шокиращи комбинации, екзотични ястия и храна от улицата приготвена по – най – добрия начин. Ресторант Корона е вашето любимо място в Плевен, когато тенденциите говорят, ние слушаме. Заповядайте при нас, всеки ден изненади в обедното меню и вечерно изискано меню.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url