Мания за сирена в ресторант Корона

admin

Сиренето е продуктът, без който българинът не сяда на масата. Дали със салатата, дали с основното, а някога и със сладкото сиренето много ни върви. И друг път сме говорили на тема сирена, защото в ресторант Корона обичаме да завихряме вкусовите рецептори на клиентите в божествени комбинации с маслени френски сирена, меко козе сирене и препечено сирене халуми. Днес обаче ще обърнем внимание на нашенското краве и овче сирене и на модерното напоследък биволско сирене. С последното напоследък много ни се получават ястията в съчетание с узрели домати и чушки. Как човек сега да не се оближе гладно!

Бялото краве сирене е българска класика, която въпреки инвазията на западните типове сирена, заема дял от 80 % от общата консумация на сирената, които се продават в България. От деца си знаем, че кравето сирене е много полезно, то захранва организма с протеини, аминокиселини, витамини и минерали. Плюсовете при него в сравнение с другите сирена, са по – ниската масленост ( за диетуващите ), по – малкия риск от алергични реакции и сравнително добрата му цена за качествено краве сирене. Да не забравяме, че е и отлична и питателна половинка на белите и червени вина. 

Минусите идват от злоупотребите в производството му или с добавянето на палмова мазнина, вода и голямо количество сол, които вредят на здравето. Наличието на трансмазнини увеличава нивото на лошия холестерол и води до затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Солта от своя страна задържа течности и влошава състоянието на хора, страдащи от високо кръвно налягане. Няма какво да ви притеснява в ресторант Корона, салатата с белени домати с мариновано краве сирене и билки е повече от вкусна и здравословна.

Овчето сирене за много българи е неприемливо, заради по – силната си миризма. Може да не знаете, но в България преди 1944 г. се е произвеждало основно овче сирене. Замяната на малките мандри с огромни млекокомбинати е наложило кравето мляко като основна суровина. Българинът започнал да консумира предимно краве саламурено сирене. Въпреки този факт, овчето сирене е по – трайно и по – висококачествено сирене, което по химичен състав надминава значително кравето – повече витамини, повече мазнини, калций и белтъчини. Мастните му киселини се усвояват много по-лесно и е по – подходящо за хора с лактозна непоносимост. Често се препоръчва на хора с недостиг на калций, фолиева киселина и витамин B12. 

Минуси – не всички са готови да се примирят с миризмата и с цената му, която обикновено е малко по – висока от качественото краве сирене. Дори да се повиши търсенето му, предлагането му на българския пазар е недостатъчно.

Биволското мляко и сирене също се смятат за нетипични за нашите ширини и дори екзотични. Главният проблем ако сме решили да ги консумираме е, че трудно се намират,  а цената им е много  по – висока. Биволските млечни продукти са двойно по – калорични от тези от крава. Това се дължи на по – големия състав на протеини и мазнини. С почти същото съдържание на въглехидрати, биволското мляко съдържа по – малко вода, два пъти повече мазнини и 10 % повече калций от кравето мляко. Т.е. ако успеем да си купим биволско мляко, на практика имаме кето протеиново мляко с богато съдържание на витамини с напълно естествен произход, което бързо засища и помага при спазването на различни диетични режими. 

Нека ви улесним, в ресторант Корона правим уникално вкусна салата от белени домати, подлучена пиперка и биволско сирене, както и миш-маш с биволско сирене за обедно похапване и други вкусни интерпретации на тема биволско сирене. Заповядайте в нашата лятна градина на биволско сирене с пресни зеленчуци и лятно настроение! 

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url