Майсторски съвети за приготвяне на домашна паста

admin

Майсторски съвети за приготвяне на домашна паста в блога на ресторант Корона

Сигурно сте забелязали новото предложение в ресторант Корона, за домашно приготвена паста. Ще можете да избирате от десет убийствено вкусни рецепти с талиатели и равиоли. За тези, които не се сещат на първо четене, талиателите са дълги плоски панделки, които се приготвят обикновено с тежки и ароматни сосове, а равиолите са паста с вкусен пълнеж. Често в ресторант Корона готвим за Вас тестените вкусотии, най – любимата ни част от средиземноморската кухня. Сега вече можем да се похвалим, че я приготвяме по най – добрия начин, домашно приготвена. Ще споделим с вас някои от съветите, които превърнаха пастата в шедьовър.

За вкуса на пастата са най – важни продуктите

Избирането на правилните продукти ще ви гарантира успеха на начинанието. Рецептите, които ще срещнете не съдържат повече от 3-4 съставки, какво толкова може да се обърка. Баба Летиция от Сицилия в youtube канала Pasta Granny ще ви обърка тестото само от грис и вода. Практиката обаче показва, че вкусът се определя от качеството и типа на брашното и от хубавите яйца. Всеки майстор на пастата ще ви каже, че за домашно приготвената паста е необходимо брашно от твърда пшеница. Най – добре се получава като се смесят бяло фино смляно брашно, т.нар. тип 00 и италианското брашно Semola ( грис от твърда пшеница ). Полученото тесто не само е по – богато на хранителни вещества като протеини, фибри, минерали и витамини, но е еластично, здраво и много устойчиво.

Да омесим това тесто 

Съществуват различни рецепти за правенето на домашна паста. Правилото гласи, че на всеки 100 гр. брашно се полага по едно яйце и щипка сол. Баба Летиция ще ви разкаже, че нейната майка е мерила на око, на човек по една пълна шепа брашно. Заемаме се с тестото. Върху набрашнена повърхност се смесват брашната, прави се кладенче, в което се добавят разбитите яйца, които с помощта на вилица се объркват с брашното. Оттук насетне с ръце се омесва тестото. Препоръчително е да му отделите поне 10 мин, за да развиете добре глутена. Трябва да се получи меко и еластично тесто, което при натиск с пръст трябва бързо да връща предишната си форма. Увиваме го във фолио и го оставяме да си почине половин час.

Превръщането на тестото в паста

Починалото тесто можем да разрежем на парчета и да разточим с точилка или да минем през машинка за домашна паста. Тестото ни трябва да стане толкова тънко, че да си виждаме пръстите под него. Следващата стъпка е да го нагънем, набрашним и притиснем, за да се нареже лесно на лентички. Готовите лентички се поръсват с малко брашно да не залепнат. С машинката лесно се нарязва с желаната ширина и за нула време се получават от талиатели ( 2 мм ) до лингуини ( 6 мм ). Оставяме ги да изсъхнат няколко часа на въздух. Приготвяме си голям съд с подсолена вода, която изчакваме да заври. В противен случай ще си имате случай на слепване и преваряване. Домашната паста се вари за много по – кратко време от сухата готова паста. Необходимо са от 3-4 мин. за спагети до 5-7 мин. за равиоли.

Още малко съвети

Пастата се вари докато стане “ all dente “, т.е. да лепне по зъбите. Ако започне да се разпада и да се разтваря във водата, значи е трябвало да месите повече и да увеличите брашното. Не добавяйте мазнина във водата, излишно е, тя ще се уталожи отгоре и няма да взаимодейства с пастата. Ако започне водата много да се пени намалете температурата на котлона. Сварената паста се изплаква с гореща вода, за да не слепне докато се охлажда. Ако ще я ползвате по – късно го направете със студена вода. При евентуален неуспех или липса на търпение, заповядайте в ресторант Корона. Ще можете да си хапнете талиатели с класически сосове като Болонезе, Карбонара и Спиначи, в дръзки комбинации със сьомга и с манатарки. Равиолите ги пълним със спанак, тиква, сирена и много усмивки.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url