Любопитни факти за любимата ракия на българина

admin

Българите ли са измислили ракията?

Както стана ясно шопската салата е емблема на българската кухня, но накъде без своята вярна половинка – ракията. Някои от вас ще кажат, че нищо не изпива толкова ракия както вкусната шопска салата, а други, че с люта ракия върви много салата. Тази взаимосвързаност пълни сърцата ни не само с голяма доза патриотизъм, но и с много радост и другарска любов. В ресторант Корона традиционно започваме всеки празник с прясна салата и изстудена ракия, за това ще посветим този текст на любимата на всички, царицата на питиетата в България – ракията.

Съседните на нас народи също знаят какво е ракия и обичат да я пият. Румънците правят т.нар. цуйка, която прилича на нашенското питие, но е с по – нисък градус. Обикновено се приготвя от сливи и се пие в малки количества на екс преди хранене. Палинката е с по – висок градус, прави се от различни плодове и се среща както в Румъния, така и в Унгария и в други източнославянски страни. В Турция макар да отричат алкохола, все пак пиенето на ракия с мезе е вкоренено в културата им. Мезето е традиция останала от султански времена, когато дегустаторите на султана опитвали на малки порции храната му, за да се уверят, че не е отровна. 

Много държави твърдят, че ракията е тяхно изобретение. Етимологията на думата ракия идва от арабското raki или пот. Значение може би свързано с изпотяването на съда, в който се изстудява ракията. Смята се, че самият процес дестилация навлиза от арабския свят в Европа едва през 16-ти век и заедно с нея и питието ракия. Но в Dnes.bg пишат, че археологът Константин Фотев открива чашка от 14-ти век с надпис, който казва, че притежателят й на празника е пиел ракия. Статията твърди, че ракията е българско изобретение. Новината е подета от DW, които коментират, че убедените в сръбския произход на ракията сърби са втрещени от тази новина. Без официално потвърждение няма как да сме сигурни, иначе ракията си е нашенска :)!

Ракията за здраве ли е или за здрави хора?

На ракията са преписвани много качества. Всеки ракиен естет ще изброи поне десет болести, които мори с домашната си скоросмъртница. Но кое лекуваме – тялото или душата, ще попита поета. Не случайно румънците я пият преди хранене, хем да отпуснат жилите, хем за да подобрят храносмилането си. Доказано е от учени от БАН,, че ракията помага на храносмилането като стимулира отделянето на храносмилателни сокове и ензими и дори регулира теглото. Намалява болката при мигрена, болезнен гръб, подобрява кръвообращението и работата на сърцето. Естествено както при лекарствата, така и при ракията си има препоръчителна доза, която не трябва да се превишава. Иначе и здрави хора ще се разболеят 🙂

Най – скъпата ракия у нас

Най – скъпата ракия у нас, според Sommelier.bg, струва 240 лв. Троянска Сливова Фемили Резерва от Винпром Троян е отлежала от 1989 г. в дъбова бъчва. Уникална е поставката в опаковката на скъпото питие и капачката, които са изработени от старо сливово дърво. След нея се нарежда 25 годишна Троянска Сливова Специална Резерва, която може да се купи за 95 лв. Е, ценово не могат да се сравнят с най – скъпите алкохоли в света – уискито Isabella Islay за 6,2 млн. долара и шестлитровата водка “ Окото на дракона “ за 5,5 млн. долара. Ще кажете, че злато има в това уиски и в тази водка и сте прави!  Контейнерите, в които се продават са инкрустирани със злато, рубини и диаманти. Явно не е като ракията на татко или на дядо, ама и като техните няма други.

Поръчайте любимата салата в ресторант Корона с любимата ракия, гарантирано ще разсеят стреса и ще ви напомнят, че и малките неща понякога ни правят щастливи. Консумирайте умерено за здраве и за чиста съвест!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url