Корона – името, което пандемията превърна в медиен хит

admin
Източник: Pexels.com

Знаете ли, че съществуват над 1 млрд. резултати при търсене на думата “ corona “ в една от най – популярните търсачки в интернет. Шестбуквената комбинация се превърна в световна сензация. Според GoogleTrends думата “ corona “ дори изписвана самостоятелно е била с пикова популярност в периода между март и май тази година. Докато преди беше красиво име за ресторанти, барове и други бизнеси, днес се свързва първосигнално с вируса, който промени живота ни през 2020 г. Предпочитаме да мислим за него като за аристократичната емблема на всичките усилия, професионализъм и опит, които се стремим да влагаме в работата си в ресторант Корона. Ето няколко употреби на любимата ни дума, които изумиха и самите нас:

Корона – една и съща дума на много езици

Значението на думата “ корона “ идва от латински език и означава “ венец “. Украшение за главата, което от векове символизира властта и наличието на титла. Думата съществува в същия звуков състав или в много близък в 40 езика. Нарежда се до думи като кафе, чай, такси, банан, ананас и други, за които няма езикова бариера и териториална граница. За съжаление и за вируса няма граници, не само в езиковото, но и в териториалното разпространение.

Корона – номер 100 в американски именник

Много двойки станаха родители през тази критична година. Трябваше да се сблъскат освен с грижите, които идват с раждането и отглеждането на новороденото дете, и с тревогите покрай пандемичната ситуация. И все пак сме свидетели на шокиращо последствие – името Корона се изкачи до номер 100 в именника на предпочитаните имена в популярната американска платформа за бъдещи родители TheBump. Името се нарежда след имена като Ава, Ема, Оливия и много други.

Близнаците Ковид и Корона в Индия

По време на пандемията млада двойка в Индия реши да кръсти новородените си близнаци с имената на вируса. Момченцето носи името Ковид, а момиченцето Корона. Името Ковид също не отстъпва по популярност на Корона. Жена от Манила кръсти детето си Ковид Браянт на вируса и на известния американски баскетболист, който загина в катастрофа с хеликоптер тази година. Въпреки многото шеги и мемове в социалните мрежи с името, не е известно да съществува дете с името Вирус Ковид.  

Традицията на имената в България

Сигурно ви е станало смешно, когато прочетохте за имената. Но тази практика да се назовават децата с имена с предпазващо значение не е далечна на българите. Дълги векове българи са кръщавани с пожелателни имена ( Живко, Здравко, Румяна ), със защитни имена ( Стоян, Камен, Кремена ) и дори с грозни предпазващи имена ( Грозьо, Черньо ). Българинът е инвестирал в бъдещото здраве на новото поколение с избора на силно име. 

Короната, която победи Хайникен

Името и лицето на бира Корона са познати навсякъде, четвъртата по продажби в света и първата в Америка. Мексиканската Корона е 100-годишна бира, която успява през годините да измести по продажби своя най – голям конкурент бира Хайникен. Дори след като през 80-те години пускат слуха, че в бира Корона има добавена урина. Днес обаче името й работи вместо нея. От компанията отчитат ръст над 5 % на продажбите от началото на епидемията. Сигурно сте забелязвали резенчето лимон или лайм на гърлото на бутилката, което е характерно за рекламите на бира Корона? Това е стар мексикански трик, с който се пази бутилката от мухи и други нашественици.

При нас можете да опитате бира Корона и бира Хайникен и да оцените техния вкус, аромат и борба за надмощие 😀

Много си харесваме аристократичното име, името на ресторант Корона в град Плевен, име, което се надяваме да остане дълго след пандемията. 

За повече вкусотии и приятни изживявания заповядайте в уютните и красиви зали на ресторант Корона

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url