Кои храни се борят с лошите мисли?

admin

Лятото е време за приключения, за разрушаване на рутината и за отпускане на всички възелчета на душата. За съжаление годината дотук беше изпълнена с много тревоги и лоши мисли. За това по време на карантината ви препоръчвахме да готвите с цялото семейство и да се отдавате на различни творчески импулси. Храната сближава хората откакто свят светува, тя е мечта за гладния и муза за твореца. Знаете ли, че някои храни могат да подобрят настроението? В ресторант Корона имаме много опит с доброто настроение, което идва след утоляване на глада и жаждата. Кои храни обаче активно се борят с лошите мисли може да прочетете сега!

Риба

Оказва се, че богатите на Омега 3 киселини рибни продукти са изключително важни за доброто настроение. По – мазничките риби поддържат човешкия мозък здрав, спомагат за функционирането на серотонина и за регулирането на импулсите, виновници за душевното ни състояние. Според verywellmind.com, няколко изследвания с над 150 хил.участници показват, че хора, които консумират повече риба страдат по – рядко от депресия.

Ядки 

Ядките са растителният източник на полезните за човека Омега 3 киселини. В България от край време се консумират ядки за здраве, концентрация и за по – добра памет, но в Америка са изследвали тяхното безспорно значение за доброто настроение. Заключението от резултатите е, че редовното консумиране на ядки, особено орехи, води до високи нива на енергия, оптимизъм, вяра и проява на различни интереси.

Боб 

Бобените култури са много тачени от българите и има защо. Те са оптимален източник на протеин и фибри, поддържат нивата на кръвната захар и телата ни в добро здравословно състояние. Съдържат чиста форма на фолат или витамин B9, който помага на човешкото тяло да произвежда кръвни клетки и укрепва нервната система. Само в половин чаша нахут ще откриете 100 % от дневната доза фолат.

Семена

Ако не сте почитатели на рибата и ядките, винаги можете да си набавите Омега 3 киселини чрез редовно консумиране на ленено семе и чиа семена. Необходими са ви само по една лъжица от двата вида семена, за да си доставите нужното количество за деня от катализиращите настроението киселини. Тиквеното семе пък ще ви набави триптофан, или една от 20-те основни аминокиселини, които пряко подпомагат създаването на серотонина, хормонът на щастието.

Бели меса

Бялото месо е предпочитано за диетични режими, защото е диетично и е източник на чист протеин. Той стабилизира нивата на кръвната захар и е добър балансьор за нашето настроение. Малка пържола от пилешки или пуешки гърди съдържа големи количества от важната аминокиселина триптофан, която както разбрахте ни прави щастливи. 

Зеленчуци

Лятото не може без салати, то е ясно. Витамин B9, фибрите и другите полезни вещества  превръщат зеленчуците в основно оръжие в борбата с лошите мисли. Особено първенците в здравословното хранене – тъмните зеленолистни зеленчуци като брюкселско зеле, спанак и кейл – са чудесен източник на една от трите омега 3 киселини ( АЛА ).

Пробиотици

През последните години все повече се говори за връзката между чревното и психичното здраве. Микроорганизмите, които се съдържат в червата играят важна роля за общото психично състояние. Набавянето на пробиотици намаля възпаленията, неприятните усещания и стреса. Ето защо много хора, които страдат от синдрома на раздразненото черво често страдат от тревожност и депресия. Пробиотици може да поемате в естествена форма с киселото мляко и киселото зеле или с екзотични продукти като мисо, тофу и комбуча.

Днес повече от всякога борим ежедневието с разходки, приятели и изпотена чаша с любимата бира с порция мезе. Но да не забравяме да се храним разумно, да поемаме важните вещества и да си набавяме нутриентите, които ще ни гарантират здраво тяло и здрав дух. Заповядайте в ресторант Корона, тук лошите мисли бързо се изпаряват с апетитните рибни деликатеси, с разкошните салати, сочните месца и изкусителните десерти, които можете да опитате от новото лятно меню.  

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url