Кои са най – странните великденски традиции по света?

admin

За някои Великден е празникът, на който масата се отрупва с крехки агнешки месца, шарено боядисани яйца и зачервени козунаци посипани щедро със захар. За други е краят на постите и възкресението на божия син. За трети е повод да си починат и да бъдат със семейството. Ако сте от тези, за които Великден е всички тези неща, значи празникът за Вас е пълноценно изживяване на физическо и духовно ниво. Традициите са тези обаче, които се предават от поколение на поколение и правят деня специален. Ако вашата традиция е да посетите ресторант Корона, не пропускайте, а ние ще ви разкажем кои са най – странните великденски традиции по света!

Малки вещици обикалят в Швеция и Финландия по Великден

По стар обичай на Лазаровден българските момичета обикалят къщите и пеят песни. В Щвеция и Финландия девойките също не стоят у дома, те се преобличат в стари дрехи, рисуват големи червени кръгчета по бузите си и черни точки за лунички, за да се превърнат във вещици. Като през един същински Хелоуин, те обикалят къщите и събират бонбони, но ги откупват с рисунки и други дребни подаръци. На масата за празника се сервират ястия с яйца, херинга и ястието Янсон, при което се запичат картофи, лук и мариновани сардини в сметана.

Ако си жена в Унгария, Чехия и Словакия – по – добре се скрий на Великден

В Унгария Велики понеделник е известен още като „ мокър понеделник „. Традицията повелява младежите да преследват девойките и да ги заливат с вода. Ако после не им се сърдят, ги молят за целувка. Счита се, че водата има пречистващ ефект и дава плодородие. В страни като Чехия, Полша и Словакия девойките се преследват с върбова клонка с панделка и се сурвакат нежно за добро здраве и красота. Да се чудиш от къде може да ти дойде изненадата.

Великден е време за престъпления в Норвегия

Едни от най – добрите криминални романи са написани в Норвегия. Най – подходящото време за пускането им на пазара е Великден. Норвежците обичат да четат криминални истории на празника, дори кутиите с мляко, по това време на годината, са изпъстрени с детективски загадки. Всичко започва през 1923 г., когато излизането на романа „Влакът в Берген, разграбен през нощта“ е промотиран на Великден на първа страница във вестника. Повечето читатели решили, че това е самата истина, а романът се превърнал в бестселър. И досега кримките са най – четени по Великден в Норвегия.

Хапнете си от гигантския великденски омлет във Франция

В Южна Франция в град Haux традицията на всеки Велики понеделник е на градския площад да се спретне гигантски омлет. С всяка година бройката на нахранените нараства. Готвачите започват да бъркат в огромен тиган с диаметър 3 метра около 9000 яйца с 21 литра масло. Тази традиция е съвсем нова, но се смята, че произхожда от времето, когато Наполеон Бонапарт е търсел яйца в провинцията, за да нахрани гладните си войници.

Великденски лов на зайчета в Нова Зеландия

Сигурно знаете, че в англоговорящите страни се разказва на децата, че великденският заек ще дойде в градината и ще скрие великденските яйца. Пада голяма забава за малките, които търсят под дърво и камък скритите яйца. В Нова Зеландия, Отаго обаче никой не оставя на мира великденския заек. Организират празник за възрастните, които грабват оръжията и хукват на лов за истински великденски зайчета. Идеята за лова е предпазването на земеделската продукция от вредители. Над 500 ловци се борят за трофея и за парична награда.

Както разбрахте нашият Великден си е направо скучен! И все пак нямаме търпение да дойде! Да си боядисаме челата, да се чукнем с боядисано яйце за здраве, да похапнем от пухкавия козунак и да бъдем с близките си. Истинска привилегия, както се оказа миналата година по същото време по време на карантината!

Ресторант Корона ви пожелава светли празници!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url