Кои напитки според науката гарантирано хидратират?

admin
Food photo created by cookie_studio – www.freepik.com

Прогнозата за времето в Плевен обещава още летни мигове, високи температури и знойни дни. В такива моменти утоляваме жаждата с бутилка студена вода, студен чай или чаша бира, които според науката съвсем не са най – хидратиращите решения. Изследванията доказват, че напитки с малко съдържание на захар, мазнини и протеини вършат далеч по – добра работа. Според статия в здравната платформа на CNN, всичко се обяснява с начина, по който телата ни реагират на различните напитки.

Обемът има значение, колкото повече пием вода например, толкова по-бързо тя минава през стомаха, абсорбира се и хидратира тялото. Съдържанието също – минералният състав в някои течни продукти гарантира задържане на течности, което удължава хидратацията. Ето класацията на CNN за най – хидратиращите напитки сред 13 изследвани безалкохолни напитки:

1.Обезмаслено мляко

2.Хидратиращи добавки

3.Пълномаслено мляко

4.Портокалов сок

5.Кола

6.Диетична кола

7.Студен чай

8.Горещ чай

9.Спортни напитки

10.Вода

11.Газирана вода

12.Безалкохолна бира

13.Кафе

Обезмасленото мляко застава на първо място в класацията, което се дължи на състава му от захар, лактоза, протеини и малко мазнини. Тези съставки правят млякото не само по – вкусно от водата, но и го задържат по – дълго време в стомаха и поддържат хидратацията повече време. От друга страна натрият в млякото, както е известно, действа като гъба и задържа водата в тялото. Веднага се сещаме за любимия по нашите ширини посолен айран, който гарантирано утолява жаждата.

Хидратиращите добавки се изписват най -вече при летните стомашни вируси. В тях има малко количество захар, натрий, калий, които предпазват от обезводняване като задържат течностите. Който има малки деца знае, че са незаменими в борбата с дехидратацията.

Безалкохолните газирани напитки обикновено съдържат голямо количество концентрирани захари, които се задържат в организма, но изтеглят вода от тялото, за да се разредят и абсорбират. Не толкова ефикасно хидратират тялото и неусетно ви набавят ненужни калории. Водата е по – доброто решение, особено когато става въпрос за рутинното изчистване на токсините от бъбреците и черния дроб.

Утоляват ли жаждата бирата и кафето? Алкохолът има диуретично действие, което може да се компенсира с избор на питие с по – голямо съдържание на вода. Бирата например е за предпочитане пред спиртните напитки, когато става въпрос за хидратация. Нискоалкохолните бири или безалкохолните варианти са още по – разумна алтернатива в горещото време. 

Кофеинът в кафето също води до загуба на течности. Той е решаващ относно хидратацията. Ако съдържанието му е стандартно или около 80 мг. в една чаша дълго кафе, утоляващото му въздействие е колкото на водата. Ако превишава 300 мг с изпиване на 2 до 4 чаши кафе със сигурност ще обезводни организма. Диуретичният ефект може да се компенсира с добавка от супена лъжица мляко.  

Новият хит в освежаващите напитки са плодовите води с добавки плодове и зелени подправки като вода с краставица и мента или лайм и мента. Изключително свежи, апетитни и утоляващи, плодовите води скоро ще се наместят високо в класацията.

Кокосовата вода е още по – здравословна алтернатива, която се препоръчва след тренировка заради възстановяващото си действие. Предпочитана е пред млечните и спортните напитки, защото съдържа много по – малко мазнини и повече калий дори от бананите. Споменават я във връзка с красотата и здравето, но всъщност тя е безспорен фаворит в утоляване на жаждата и хидратиране на тялото.

Пийте повече течности, полезни напитки и води и се радвайте на последните горещи дни. Заповядайте в ресторант Корона, изпийте освежаващо питие в прохладната лятна градина. Не забравяйте да опитате от листата с коктейли и от изстудените вина. Наздраве!  

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url