Кога се ражда висшата кухня? Интересни факти за появата на изискания вкус!

admin

Свързваме висшата кухня с елитни ресторанти, където се сервират големи чинии с минимално съдържание, ястия с артистична подредба и префинен вкус. Блюда, които се поливат с качествени вина и носят почерка на своя шеф готвач създател. В исторически план развитието на висшата кухня е много любопитно и е свързано пряко с развитието на ресторантите. Терминът висша кухня ‘ haute cuisine ‘ произлиза от френската кухня. За някои френското кулинарно изкуство е синоним на висшата кухня. Ще споделим някои интересни факти за произхода и развитието на най – скъпата кухня. Ресторант Корона продължава да ви разказва вкусни истории и да ви предлага още по – вкусни ястия.

Истината за произхода на 5 от любимите Ви ястия. Ресторант Корона разказва вкусни истории.

Висшата кухня и “ добрият вкус “ се раждат с развитието на кулинарията във френския двор на краля Слънце през 17-ти век. Всичко започва, когато средновековните тежки ястия се заменят от по – леки и изискани ястия. Готвачите на аристокрацията намаляват употребата на така луксозните и редки подправки. Силно подправеното ястие било синоним на богатство и лукс, дори за сметка на вкуса. След като подправките стават по – достъпни за обикновения човек и навлизат масово по пазарите, вкусът на скъпата кухня става по – деликатен. Навлизането на ароматните билки като мащерка, дафинов лист, естрагон, розмарин и други добавя допълнителен аромат и свежест към зараждащия се по – естетичен вкус.

През 17-ти век готвачите на аристокрацията започват да готвят по – малко месо и с по – малко захар. Два продукта, задължителни за богатата претенциозна трапеза от Средновековието. Захарта, която е присъствала в почти всички ястия, се използва само за десерти, зърнени храни, яйчни и млечни ястия. Горчицата все по – често заменя маслото, яйцата и сметаната и отлично отговаря на деликатните ястия с ароматни билки. Появява се нова техника за сгъстяване на бульони с масло и брашно – the roux. На базата на тази техника се създават емулгирани сосове като бял сос с масло и сос Холандез. Друга голяма иновация в началото на висшата кухня е приготвянето на месен бульон с връзка билки, която по – късно се отстранява от него.

Нараства употребата на зеленчуци, дори кореноплодни, до сега презирани от аристокрацията. В двора на Луи XIV се консумират в невиждани количества салати и плодове. Предпочитани и запазени за елита били аспержите, грахът, целината и артишокът. Плодовете се сервирали в кошници или под формата на пирамида в края на угощението. Създават се първите желета, конфитюри и мармалади. Пиенето на чай, кафе и шоколад се превръща в елегантен навик. Появилата се буржоазия имитира чинно аристократичните порядки. Висшата кухня излиза от аристократичната среда. Новата професия на иконома има задълженията и отговорността за хигиената и обслужването на масата. Обикновените хора започват да използват приборите и салфетките индивидуално.

Разкошът и подемът в управлението на краля Слънце позволява редица промени, които спомагат за поставяне на началото на висшата кухня. През 19-ти век се ражда човекът, който ще формира, организира, развива и популяризира както френската, така и висшата кухня. Огюст Ескофие е готвач и собственик на ресторант, който става известен по цял свят. Той групира ястията в менюто, оптимизира списъка с базовите сосове, организира различните роли на персонала в кухнята в 22 позиции, въвежда поетапното сервиране на блюдата и пише кулинарни книги за френската кухня. Допринася много за висшата кухня и за развитието на ресторантите. Неговото влияние се разпростира с години в кухните на луксозни заведения и хотели.

Ако ви е интересен този текст на историческа тематика, харесайте го и го споделете във фейсбук профила на любимия ви ресторант Корона.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url