admin

“ Солта на живота “, “ солта на земята “ са все изрази, които ни напомнят колко ценна e солта за човека, за неговата физиология чрез овкусяване и консервиране на храната. Използвана като разменна монета в древността, солта е част от човешкия бит откакто свят светува. Да се научиш да солиш храната с правилното количество сол не винаги е лека задача. След като се облизахме сладко след статията за неустоимата вкусова комбинация от сладко и солено в блога на ресторант Корона, ще се поровим в интернет, за да научим повече за така нужната, харесвана и оплювана нейно величество Солта. Ще разкрием тайната на съвършеното посоляване и перфектния вкус.

Видовете сол, която използваме

Ще започнем със солта, която пълни солниците по цял свят – познатата ни трапезна сол. Тя е дребна, плътна, с остър солен вкус и е подходяща за ежедневно ползване. В повечето случаи се продава в йодизиран вариант, практика, която е наложена още през 1958 г. в България с цел намаляване на случаите на страдащи от дефицит на йод. Някои хора споделят, че добавеният йод придава метален вкус на храната. Ако не ви допада, на пазара се предлагат различни видове сол, които имат по – деликатен и по – диетичен състав.

Кашерната сол е далеч по – груба като форма, на люспи, които отлично прилепват към храната. Името й идва от еврейския метод кошеринг или осоляване на месото с цел неговото обезкървяване. Религията на евреите повелява да не се яде кръв и задължително се извлича от месото с най – подходящата за целта кашерна сол. Осолява се според традицията или се купува предварително подготвено, за да има на еврейската маса богоугодното кашерно месо.

Сигурно сте приготвяли или опитвали риба заровена в морска сол, която поема точно толкова соленост, колкото й е необходима и става изключително вкусна. Морската сол е едра сол на кристали, които са с различна форма и размер. Тя не се преработва толкова, колкото трапезната сол и запазва своя полезен състав от минерали, които благоприятстват имунната система, сърдечно-съдовата система и състоянието на косата и зъбите. По – подходяща е за подсоляване на вече готови ястия.

Познати са и други разновидности на солта като хималайската сол или финната морска сол ( Fleur de Sel, Sel Gris ) и други модерни видове сол, които се обобщават с названието гурме сол. Тази сол е добре да се добави в края на готвенето, защото придава повече текстура на ястието, отколкото вкус. Модерното увлечение по здравословен и природосъобразен начин на живот спомага за нейното популяризиране и разпространение.

Ако сте пропуснали може да прочетете в блога на ресторант Корона за нещата, които не знаете за храната!


Кога да сложим сол в яденето? 

На този въпрос може да се отговори като се знае за продуктите, които ще се готвят и солта, с която ще се овкусяват. Специалистите съветват подсоляването да се случва не еднократно, а през целия процес на приготвяне на храната. Главното правило е да се сложи малко количество сол, а по – късно да се опита и ако е необходимо да се добави още. Да не забравяме, че солта изисква време да се разтопи и да се усвои напълно.

Месото е препоръчително да се осоли ден-два преди да се сготви. Колкото повече време му се даде, толкова по – вкусно става. Ако ще се пържи или пече на скара се оставя солта за накрая. Рибата е по – деликатно месо, за това подсоляването се извършва 15 мин. преди кулинарната обработка. Ако ви се яде омлет, солта се добавя още при разбиването на яйцата, ако ще са пържени на очи, се овкусяват точно преди да се сервират.

Зеленчуците, плодовете и бобените растения на теория се нуждаят от подсоляване. Съдържащият се в тях пектин, който иначе е трудносмилаем, се омекотява от солта. На зеленчуците им трябват 10 минути, за да я усвоят и да останат хрупкави. Салатата например е добре да се осоли малко преди хранене, в противен случай тя се втечнява и зеленчуците губят свежия си вид. Плодовете едва ли някой ги соли, но си струва да опитаме друга сладост. Белият боб се подсолява след като се сварят бобените зърна напълно, за да не остане суров.

При тестото и пастата солта може да се сложи предварително. Тя ускорява глутена от тестото да стегне бързо, което затруднява процеса на месене, но помага да се оформи хрупкавата коричка на пицата или вкусната паста “ ал денте “. Ако се забрави солта не е грешка, спокойно може да се добави в края на процеса. При приготвяне на готова паста се подсолява заврялата вода, в която ще се вари, а при прясната се добавя още в тестото.

Гъбите са продукт, който е съставен от голямо количество вода, за това ако се посолят в началото, те бързо губят форма и се свиват. Препоръчително е да се изчака да се зачервят приятно на тигана и тогава да се действа. Оризът на свой ред се овкусява още в началото, заедно с другите подправки и билки, които са избрани за ястието.

“ Солта на живота “ в ресторант Корона е да ви радваме с вкусни ястия, приготвени с много старание, желание и любов. Осоляваме редовно с доза професионализъм, щипка новаторство и един черпак кулинарни вълшебства. За това не пропускайте обновяващо се всеки ден обедно меню със здравословни и вкусни ястия и редовното меню с изпитани рецепти и качествени напитки.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url