admin
Луди правила от етикета на ресторантите от цял свят! Ресторант Корона ще пътува по света с правилата на ресторантите.

Спазването на етикет днес е въпрос на възпитание и лична култура. За разлика от минали времена, когато е било задължение без право на избор. Добрите обноски говорят много за човека. ” По дрехите посрещат, по ума изпращат “, но и по добрите обноски. Да не се пресягаш през масата, да изчакаш да бъде сервирана храната на всички преди да започнеш, да спазваш определен ред в използването на прибори и чинии и други правила от етикета, са валидни и днес. В някои страни съществуват порядки, които звучат налудничаво за нашите ширини. Днес ще пътуваме по света с няколко луди правила от етикета на ресторантите по цял свят. ” Когато си в Рим, прави като римляните ” и спазвай етикета!

Китайците не могат да си изяждат всичко

Българите са научени да си изяждат всичко. Празната чиния е показател, че храната е била достатъчно вкусна. Дори заситени по средата на яденето, не сме се отказали. Спохождат ни мисли за всички гладуващи деца в Африка, за любящите баби, които не спират да глезят с апетитни гозби, които трябва да се изядат! Културата на “ всичко си изяж “ е в пълна сила в България.

В Китай празната и облизана чиния показва, че клиентът е останал гладен. Ако си изядете всичко в китайски ресторант, ще нанесете голяма обида на заведението и на готвача. За сравнение в Япония и Индия оставянето дори на хапка в чинията ще изглежда разточително и неприятно. Познаването на малките особености в етикета на ресторантите от цял свят може да спести куп неприятни изживявания.

В Унгария наздравиците са забранени

В България чукането с чаши за “ наздраве “ е неписано правило за страхотно изкарване с приятели в ресторант. Етикетът гласи, че е задължително да гледате в очите човека, към когото отправяте чашата. “ Наздраве “ е начин да пожелаем най – важното на хората, с които сме избрали да бъдем на една маса. Но в страна като Северна Корея е точно обратното, погледите трябва да са встрани.

В Унгария е нетактично да допираш чашата си до друга. При вдигане на тост не се чува звънтене. Този акт напомня за тъмна глава от унгарската история, завършила с 150-годишен обет да не се празнува и да не се чукат чаши докато се пие. Обетът завършва през 1999 г., но и днес  не можеш да чуеш в Унгария наздравици.

Испанците си хвърлят боклука на земята

Ако в български ресторант забележите боклук на земята, това е недопустимо и говори отрицателно за политиката на заведението. Белег на лоши обноски е също, когато клиентите умишлено изхвърлят по земята остатъците от вечерята или обеда. В Испания в някои ресторанти е прието да изхвърляш както мръсни салфетки, така и остатъци от храната.

Повече боклук по земята означава, че храната е вкусна и са идвали много хора, които са допринесли за неговото количество. Така че ако сте попаднали в испански ресторант с боклук по земята, не обиждайте никого, а хвърлете каквото ви е останало по масата, както правят местните жители.

В Тайланд вилицата не влиза в устата

Тайландската кухня е много вкусна и здравословна, смесица от сладко, кисело и пикантно. Както е известно, оризът е основна част от азиатската кухня. Щом оризът се появи, спазването на етикета става по – трудно за европейците. Ако седнете в тайландски ресторант, ще получите пръчици за консумиране на юфка или т.нар нудъли и вилица и лъжица за всяко друго ястие.

Вилицата се използва с лявата ръка, а лъжицата с дясната, но вилицата никога не влиза в устата. Използва се за пренасяне на храна от чинията до лъжицата и за разделянето й на по – малки парченца. Оризът се хапва най – вече с пръсти. Сервирането е в малки купички, които се поръчват в изобилие, защото е прието да споделяш храната си с другите сътрапезници.

В ресторант Корона ви очакваме с празен стомах, чудесно настроение и желание за кулинарни пътешествия. Етикетът гласи, че ресторантът трябва да е много добър, обслужването от професионалисти, храната безумно вкусна, атмосферата комфортна, за това изберете ресторант Корона!

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url