Когато науката навлиза в кухнята с Шеф Хестън Блументал

admin

Готвенето не винаги е лесна задача, за някои хора е професионално занимание, за други е непосилен труд, а за трети е не само мисия, но и поле от неразкрити нови възможности. Трудно е да си представим кулинарията отвъд котлоните, отвъд тенджерите и тиганите, там където бълбукат води, пекат се тави и цвърчат хапки. Но един ден опитваме обикновено ястие, което сме яли и готвили хиляди пъти и то ни изненадва със своя убийствен вкус. Тогава разбираме, че отличната кулинария не се дължи само на опита, но и на таланта и магията на големите готвачи. Един от тях привлече вниманието ни! Мнозина са го наричали луд, други новатор, но Хестън Блументал е нещо повече, той е философ алхимик и най – вече шеф в английския ресторант “ Дебелата патица “.

Още в началото на кариерата си не желае да се съобразява със своите съвременници в кухнята, защото иска да твори сам историята и да променя представата за храната. Лицето му се появява както в кулинарни, така и в научни списания. През 2017 г. печели награда от кралското химическо дружество – вписан е сред 175-те най – влиятелни учени на всички времена. Мотото му е “ Поставете всичко под въпрос! ” Ето някои от неговите гастрономически открития, които ще ви шокират, но и ще ви прозвучат познато.

Тройно сготвен чипс

Първото откритие Блументал прави след като една вечер порция пържени картофки не му излиза от ума. Идеалната рецепта за тройното сготвяне се ражда след решението как да се справи с влагата в сварения картоф, за да получи идеална хрупкавост в комбинация с мека среда. Трите стъпки са следните: картофите се сваряват на бавен огън почти до разпадането им, отцеждат се на решетка и се охлаждат за един час във фризера ( ключов момент за редуциране на влагата ), и след това се запържват на малки партиди във фритюрник на 180 градуса до златисто. Рецептата на Блументал изглежда трудоемка за обикновено ястие като пържени картофи тип чипс, но резултатът е безумно хрупкава коричка отвън и пухкава вътрешност за идеален вкус. 

Сладолед приготвен с течен азот

Блументал си печели славата на експериментатор като приготвя в кухнята на Дебелата патица сладолед с течен азот. Ако искате да изпробвате техниката му, трябва да знаете, че не е лесно да се намери течен азот и не е безопасно. Освен връзки в някой химичен завод, са нужни ръкавици и предпазни очила против замръзване. Попадне ли върху кожата води до сериозни изгаряния. Накратко – течният азот се изсипва в купа, която започва да бълва ледена пара и с нейна помощ съставките за сладоледа за няколко минути се превръщат в кремообразен сладолед. По този начин с бързото замразяване се запазват хранителните вещества на продуктите и не се образуват ледени кристали. Неприятното хрускане на леда е съществен проблем при приготвянето на сладолед у дома ТУК.

Вкусът е свързан с всички сетива

След различни изследвания за връзката между вкуса и сетивата, Блументал открива, че дори името на храната променя вкуса й. Предлага на две групи от хора едно и също ястие с две различни имена: сладолед от пушена сьомга и замразен мус от пушена сьомга. Интересното е, че тези, които опитали муса го намерили за 15 % по – солен. Откритието му го вдъхновява и изследва още фактори, които променят вкуса и отношението към храната като околните миризми, средата, която ни заобикаля, дори музиката, която слушаме докато се храним. 

Първото му многосензорно ястие, което дава друга перспектива на сетивата и вкуса е “ Звукът на морето “ – сашими с пясък от тапиока и морска пяна. Ястието се сервира с раковини, в които са сложени слушалки за ipod. Вкусът се надгражда сензорно на фона на звуци от разбиване на вълни и крясъци на чайки, които като че ли прелитат над главите на клиентите. Многосензорното изживяване води до избухване на емоциите – някои клиенти плачат, други се потапят в спомени за други градове, а трети реагират неадекватно. Тези опити на Блументал се превръщат във важна част от кариерата и философията му за храната. И днес “ Звукът на морето “ може да се поръча в менюто на “ Дебелата патица “.

Потопихме се за кратко в чудатия и интересен свят на шеф Хестън Блументал – експериментатор, химик, учен и най – вече шеф готвач. Ще има още! А вие не забравяйте да посетите един от най – хубавите ресторанти в град Плевен ресторант Корона. Тук за надграждане на вкуса комбинираме вкусна храна, уютна и приятна атмосфера и лека музика за душата, а за компанията оставяме на вас да се погрижите! 

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url