Как спасяват планетата най-устойчивите ресторанти в света?

admin
Tree photo created by lifeforstock – www.freepik.com

Какво означава устойчив ресторант? Няма нищо общо със стабилността на сградата, а с идеите за устойчивост, които спасяват планетата. Все повече се заговори за устойчивост в производството, а защо не и в ресторантите. Устойчивите идеи гарантират по – малко излишък на природни ресурси и продукти, търсене на баланс в консумацията, за да се остави наследство и за бъдещите поколения. Днес тази тема е актуална навсякъде, дори в ресторант Корона, където сме отворени за всякакви идеи за опазване на околната среда. Как го правят обаче в ресторантите по света, нека почерпим идеи от най – устойчивите от тях:

Зеленчуците основна част от ястието, а не гарнитура

Често в България се оплакват, че месото не е достатъчно в порцията. Но в елитните ресторанти по света правилното съотношение на зеленчуци и протеини е една от идеите за устойчивост. Зеленчуци, с които сме свикнали в домашната кухня като картофи и моркови се превръщат в звездата на ястието. Протеините са на второ място и имат за цел по – скоро да овкусяват зеленчуците. Пример за това е т.нар.“ Агнешки морков “ на шеф Клер Смит от лондонския ресторант Core. В приготвянето му не се изхвърля нито една част от моркова, а агнешкото служи за акцент на ястието. Този принцип следват и други готвачи – усвояват всяка част от зеленчуците и намаляват протеините, за да стане храната по – здравословна и по – устойчива. 

Не на пластмасата

Тази идея е очевидна за решаване на много екологични проблеми и все пак е трудна за осъществяване. Много алтернативи излязоха през последните години, които трудно се пласират сред пластмасовите продукти и не са рентабилни. Някои ресторанти сами започнаха да си правят восъчни кърпи, с които да заместват фолиото и пластмасовите торбички. Миналата година френският ресторант Mirazur бе отличен с първия сертификат за ресторант без пластмаса. Освен това му отличие, устойчивият ресторант може да се похвали и със собствена градина с плодове, зеленчуци, подправки и маслини. 

Изграждане на собствени градини 

Идеята за собствена градина не само позволява на ресторант Mirazur да предлага на клиентите пресни плодове и зеленчуци с гарантиран вкус, но и да елиминира използването на пластмасови опаковки за съхранението и доставката им. Дори впрягането на усилия за поддържане на малка градинка с билки е достатъчно за формиране на по – осъзнато и отговорно отношение към храната и търсене на начини за оползотворяване на всичките й съставки. Друга идея в тази посока са приложили в датския ресторант Amass, който също разполага със своя градина. Всички остатъци и отпадъци се рециклират в собствен компостер. Полученият качествен биологичен тор се използва за наторяване. Чудесна екологична система, която спестява пари, но и спасява планетата.  

Повече уважение към сезоните

Напоследък сме свикнали да виждаме плодовете и зеленчуците целогодишно в супермаркетите. В ресторантите се предлагат ястия със съставки от различни сезони, които за майките и бабите ни са били немислими. Всеки знае, че плодовете и зеленчуците са най – вкусни, когато се консумират в сезона си. Важен принцип, който се спазва безкомпромисно в японския ресторант Narisawa, където менюто се променя спрямо сезоните. В ресторант Корона също обичаме да ви предлагаме богато със свежи плодове и зеленчуци лятно меню, което да отразява нашата концепция за разнообразие, свежест и вкус през горещия сезон.

За едни отпадъци, за други ястие

“ Най – добрият готвач на Италия “, Масимо Ботура, шеф готвач в италианския ресторант Osteria Francescana, основа организацията “ Храна за душата “, която се бори с разхищението на храната. Основната й дейност е приготвяне на ястия от отпадъците и излишествата на ресторантите за малки кухни, които изхранват бедни и нуждаещи се. След големи събития “ Храна за душата “ събира всички остатъци и предизвиква изявени готвачи да приготвят от тях вкусни ястия. Масимо Ботура призовава всички свои последователи да обмислят значението на отпадъците и да имат по – отговорно отношение към храната.

Да си устойчив в днешно време е повече от наложително, във времена, в които мислим повече за здравето, отколкото за планетата, все пак да не забравяме за наследството, което оставяме на децата си. А за здравето не се тревожете, посещавайте ресторант Корона без всякакви притеснения. Както при предишната вълна, така и сега ще работим като спазваме акуратно всички мерки. Персоналът ни разполага със зелени сертификати, за да предложим на клиентите напълно безопасна среда. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url