Как се става успешен food блогър/ влогър?

admin
Food photo created by freepik – www.freepik.com

Напоследък социалните мрежи оказват голямо влияние върху живота ни. Дори да страним от тях, все ще чуем нечий коментар, провокиран от публикация. Ако често си губите времето във фейсбук или инстаграм, със сигурност следите непознати хора, които по някаква причина споделят мислите, преживяваниятa и творенията си. Но най – интересни и колоритни са food блогърите и влогърите, които всеки ден готвят, редят красиви блюда, снимат и споделят своята мания с всички.

Лесно ли се става успешен food блогър, когато те са толкова много и как се печелят пари от тази работа? Инфлуенсърите кулинари могат да кажат най – добре за това. Ще поровичкаме в тази тема, защото както знаете скоро няма да отворим вратите на ресторант Корона. Ще продължим да готвим на затворени врати, да ви пращаме от менюто за разнос вкусотии за дома и офиса, но дали да не започнем да блогваме всяко ястие?

Защо да стана food блогър в социалните мрежи?

Знаете ли, че хаштагът food ‘ храна ‘ се среща в 250 млн. публикации всеки ден в инстаграм. Едни от най – добрите блогъри, влогъри и инфлуенсъри поддържат над 1 милион последователи, които следят интензивно съдържание от рецепти, видеа с готвене и с обратна връзка. Радват се на жив интерес към личния им живот, впечатления от пътувания свързани с храненето и личната им философия. Освен славата, от тази ангажираност на последователите следват и редица приходи от реклама. 

Здравословно хранене ли е главната тема в публикациите?

Днес повече отвсякога хората се интересуват от здравословно хранене и диети. Избират друг режим на хранене и това е достатъчно, за да промени живота им. Това трудно начинание значително се улеснява от групи за подкрепа и обмен на рецепти в социалните мрежи. Всеки иска да знае как се случва магията да превърнеш здравословни продукти в изкусително ястие. Ето защо са толкова успешни Food блогърите, които готвят здравословни рецепти, съобразени с кето диети, палео диети, зоната, веганство и други. Добра отправна точка за всеки начинаещ food блогър в тази джунгла от снимки, видеа и влияние.

Кои са първите стъпки на food блогъра/ влогъра?

Първото нещо, което трябва да направите, както във всеки един бизнес свързан с реклама и продажби, е да проучите най – добрите в бранша, да последвате техния пример, а по – късно да намерите своя собствен стил. Много скоро ще харесате няколко блогъра, чиято работа ще ви изпълва с възхищение. Открадвате ноу хау, знаейки че, това което работи при тях, трябва да работи и за вас и откривате свои собствени идеи.

Търсите с хаштагове по вашата тематика и намирате най – популярните публикации. Със сигурност ще се ориентирате кои са модерните постове с рецепти и кои са най – актуалните блогъри на храна. Ще разберете какво търсят хората, кое сега им е най – интересно, т.е ще опознаете аудиторията, която в бъдеще може да спечелите. Най – актуалните блогове ще ви насочат към най – съвременните тенденции за първи успешни стъпки във food блогването и влогването.

Как да използвате тенденциите за вашия успех?

Като начинаещ блогър трябва да се учите и да прилагате успешните практики. Първата задача е да привлечете и да ангажирате повече последователи чрез използване на хаштагове, @mention за проследяване на коментарите и poll stickers за анкетиране. Освен, че ще привлечете и ангажирате вниманието, ще стимулирате коментари и ще може да получите обратна връзка. Живите връзки, отговорите на коментари и анкетите за ястията, които хората искат да видят и прочетат ще генерират повече интерес отколкото предполагате.

Съдържанието преди всичко

Въпреки всички трикове и хватки, съдържанието е това, което истински ще впечатли аудиторията. Знаейки какво се търси, какво е популярно, ще изберете рецепти, които ще представляват интерес. Успешната формула до сега, която работи безотказно, е съчетанието от фотографии/ видеа с високо качество, с интересна и уникална визия с едностилови текстове с грабващо съдържание. Колкото повече последователи спечелите, толкова повече рекламодатели ще се интересуват от вас.

Вълнуващо е да се създава съдържание в интернет, което да се харесва на хиляди-милиони хора. Новите безспорни звезди са инфлуенсърите в социалните мрежи, които пропагандират начин на живот или кулинарни техники, които обаче често са обвързани с рекламни договори. Нямаме нищо против, защото в ресторант Корона готвим, презентираме храната и търсим вашето одобрение със същата страст, желание за успех и настървение. 

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url