Таратор по нашенски и съседски и защо да не пропускаме ден без лятната супа!

admin
Как се прави таратор по нашенски и съседски и защо да не пропускаме ден без лятната супа в ресторант Корона!!

Тараторът е една от най – предпочитаните супи през горещите летни месеци. Всяка седмица го включваме в обедното меню на ресторант Корона, защото знаем, че го обичате. Изключително полезна и освежаваща супа, която ни разхлажда и утолява със своите съставки от разредено кисело мляко, краставици, чесън, копър и подправки.  Простичко ядене, което за първи път се споменава от пътешественици, посетили България през 16-ти век. Ястие, което винаги ще присъства в списъците със задължителни за опитване български гозби за чужденци, заедно с баницата, шопската салата, гювеча и други апетитни български манджи. Всеки ден професионалистите в кухнята на ресторант Корона приготвят за вас нови гурме изненади и изпитани любими рецепти за обедния глад и за семейната вечеря с вашите близки и приятели.

Тараторът е класическо ястие за балканските и арабските страни. През 1953 г. в българско ръководство за ресторантите се описват няколко рецепти за таратор, от които не всички съдържат кисело мляко. След три години в “ Книга за домакинята “ е публикувана съвременната рецепта, която е позната и до днес. Произходът на рецептата е персийски, думата “ таратор “ е заемка от турски език и означава “ студена супа от краставици, чеснов лук, орехи и оцет”. Oригиналната персийската рецепта се е изпълнявала със сос Тахини и не е включвала кисело мляко. Днес в Сирия и Ливан Таратор е сос, който е приготвен от сусамов тахан, лимонов сок и чесън, с който овкусяват риба или агнешко месо. 

В Турция и Гърция нашенският таратор се приготвя с неразредено кисело мляко, на турски джаджък и дзадзики на гръцки. Характерното за джаджъка е, че се приготвя не с копър, а с пресен джоджен. Заради гъстотата на прибавеното кисело мляко, съседският таратор повече прилича на обичаното българско предястие салата Снежанка. Думата таратор продължава да се използва в турския език. Таратор е сос подходящ за консумиране със зеленчуци, риба и миди, който се приготвя традиционно от хляб, ядки, зехтин, чесън и оцет. Класическият сос таратор съдържа лешници, които могат да се заменят с бадеми или орехи. Иранският таратор е подобен на турския джаджък, но понякога към него добавят орехи и стафиди. 

Както и да го приготвяте с много вода, с много ядки или с много чесън, безспорно тараторът е много полезен и задължителен през лятото. Страхотен детокс коктейл от вкусното българско кисело мляко, което е много здравословно и леко за стомаха, краставици, зеленчук с високо водно съдържание за летните жеги, чесън – призната суперхрана и пресни ядки за енергия. Ето защо професор Александър Чирков, известен български кардиохирург в едно свое интервю препоръчва таратора като храна, която опазва сърцето. Той казва: “ не пропускайте ден без таратор на трапезата “. Няма да пренебрегнем съветите на професор Чирков за здраво сърце и ще продължаваме да ви предлагаме класическата лека супа за вкусна прохлада през лятото. Ресторант Корона – вашето специално място за специалитети и обичани рецепти в град Плевен.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url