Как да се справим с махмурлука? Изпитани лекове от цял свят

admin

Мъчи ви главоболие, стомахът не ви слуша, чувствате се отпаднали и се заканвате никога повече да не повтаряте тази безумна нощ, която невинно е започнала като по един коктейл с приятели. Честито, имате махмурлук! И ако снощи сте се смели, че “ алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества “, то днес ще си платите за удоволствието. За да ви бъдем докрай полезни, се поровихме в изобилието от лекове и рецепти, които човекът е измислил, за да се справи с тягостното сутрешно усещане за полет в нищото. Ресторант Корона ще ви спести мъките като ви сподели, че по-добър лек от въздържанието и мярката в пиенето няма. Но все пак ето някои от изпитаните методи в борбата с махмурлука.

В древността хората са почитали виното заедно с хляба. Като важна част от религиозните обреди, виното давало сила на човека и го доближавало до божествата. Още древните гърци са усмирявали махмурлука си като са разчитали на храни, богати на протеини. Предпочитани били продукти като агнешки дроб и яйца от бухал, с високо съдържание на белтъчини, необходими за възстановяването на черния дроб. Древните римляни след поредната вакханалия си приготвяли добре изпържено канарче. Освен протеини, включвали допълнително мазнини, които забавят усвояването на алкохола.

Да поговорим за виното! Традиции и любов запечатани в бутилка.

Протеините са безценни в борбата с махмурлука. В много държави се препоръчва обилна закуска с продукти, които са богати източници на белтъчини. Класически пример е английската закуска, която е обилна и включва бекон, яйца, наденички, боб и филийка. В Нова Зеландия ще ви предложат пай със сирене и месо, който да полеете с шоколадово мляко. В Канада ще се наложи да закусите с купа пържени картофи със сирене в сос. Ако от тези идеи ви става още по – лошо, ще цитираме изследване от 2009 г. на Нюкасълския Университет, според което най – добрият лек за махмурлук е сандвичът с бекон.

В Германия закуската за вчерашни шампиони е смело предизвикателство към стомаха. Рулца от кисели краставички и лук, обвити със слайсове от сурова херинга церят сутрешното неразположение. Доста смело предложение, макар че включва класическите за България  кисели краставички. В Перу рибата отново е решение – бульон от риба с лимонов сок, сок от лайм, чесън и джинджифил. Интересна рецепта с продукти, които съдържат фруктоза и лимонена киселина, спомагащи за бързото усвояване и отделяне на алкохола от организма.

Яйца Бенедикт – лекът за махмурлук, който измисля Лемуел Бенедикт

Ако сте в Пуерто Рико и сте решили да се напиете от мъка по някоя девойка или младеж, ще ви посъветват да натъркате лимон в подмишницата на пиещата ръка. Няма как това да ви спаси от махмурлука, жива градска легенда, която най – много да ви разсмее. Предварително може да се действа и с вуду магия. В Хаити, където вудуто е на почит, корковата тапа на бутилката се набожда с 13 иглички. Ако пресушите бутилката до дъно, да не ви мъчи много на следващата сутрин. По – добре разчитайте на класически изпитани лекове. Всеки знае, че дългият студен душ върши чудеса, но в Ирландия ще ви заровят до врата в мокър речен пясък, което е почти същото. Студът избистря главата и тонизира тялото.

В България класиките в борбата с махмурлука са зелев сок, сок от краставички, коктейли с яйца, ошав, компот, айран, доматен сок и шкембе чора. Народната мъдрост и науката са заключили, че за облекчение на махмурлука е небходим прием на протеини, аминокиселини и мазнини, които да възстановят черния дроб. Плодовете пълни с минерали, фруктоза и лимонена киселина също спомагат за бързото освобождаване на токсините. Солта и захарта в продуктите набавят изгубените електролити. Накрая за заключение, ще допълним, че и на най – тежкия ден все някога му се вижда края.

Ресторант Корона в град Плевен е вашето място за подвизи и кулинарни приключения. При нас можете да поръчате от отбрана селекция вина, изстудена прясна бира и качествени спиртни напитки. В ресторант Корона пиенето с мярка е препоръчително, а доброто настроение и веселата компания задължителни.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url