Как да се справим с вирусите и новата паника през следващите месеци?

admin

Лятото скоро ще ни остави в лапите на есенния вятър да влачим крака по детски в килима от паднали листа. Горещото уханно лято сгря телата ни и ни подари морски спомени и морски деликатеси, срещи с приятели и много сладки мигове под вековния дъб в лятната градина на ресторант Корона. Откъснахме се сякаш за миг от ковид реалността и сега есента ни се струва тягостна и мъчителна. Няма да се оставяме на меланхолията, ще се вкопчваме във всеки оставащ летен миг и ще очакваме циганското лято, но за всеки случай ще ви споделим няколко съвета за справяне с вирусите и новата паника през следващите месеци. 

Не прекалявайте с алкохола

Още в началото на пандемията тръгна погрешно схващане, че пиенето на алкохол дезинфекцира организма и го предпазва от вируси. С насмешка и по български, сякаш започна ежедневна превенция по време на карантината. Истината обаче е съвсем друга! Прекалената консумация на алкохолни напитки отслабва имунната защита и човек става по – податлив на вируси и възпаления. Нищо не пречи да пийваме умерено и да заложим на червено или бяло вино, за които знаем, че съдържат мощни антиоксиданти. 

Намалете стреса 

Стресът е изтъркана дума от употреба, с която всички оправдават бързия темп на ежедневието, различните неразположения и отслабените нерви, с които посрещаме края на деня. Много се говори за него, но рядко търсим решение преди да се разболеем. Предпочитаме да залагаме на хапчета и да прекаляваме с алкохола. Корона вирусът причини много стрес и паника по света и у нас. Много хора се оплакват от лошо здраве и без да са боледували от вируса. Ето срещу това трябва да се борим!  

Поддържайте контакти с любимите хора

Връзката с важните хора за нас поддържа не само нашето психично здраве, но и тяхното. Редица изследвания показват, че ежедневните контакти ни правят много по – стабилни и здрави. Затварянето вкъщи и изолирането от всички предпазва от ковид, но дали е полезно за психиката. Карантината навреди най – много на хората, които живеят сами и нямат с кого да общуват. Изолацията подхрани редица психози и депресивни състояния. Бъдете силни и общувайте непрекъснато.

Наспивайте се пълноценно

Сънят е в основата на успешния ни ден, възстановени ние имаме повече сили, по – здрави нерви и по-красива кожа. Наспивайте се качествено, за да влияете положително на имунната система. Добре отпочиналият организъм е силен в борбата с патогените. Научно е доказано, че имунната функция се подобрява при хора, които се наспиват добре. За това възрастните трябва да спят минимум седем часа, а децата 10 часа.

Хапвайте повече плодове и зеленчуци

Това изречение сигурно сте го чували милиони пъти. Но дали използвахте всички ценни ресурси на лятото – пресни узрели плодове и зеленчуци, слънце и море. Не е ли време да подобрим начина си на хранене в това време на дефицит на здраве. Възползвайте се от есента, когато градините се пълнят с ябълки, круши, дюли, грозде, тиква, броколи, зеле и други. Те са вашият депозит за здраве през идващите месеци.

Тренирайте редовно

Спортните тренировки са чудесен начин не само да се чувствате отлично в тялото си, да намалите излишните килограми и стреса, но и да повишите силите на имунната си система. Производството на допълнителни ендорфини ще ви изпълни с енергия, положителни мисли, самочувствие и добро настроение за целия ден. Експертите препоръчват възрастните да отделят поне 150 мин. седмично за физическа активност , а децата средно по 30 мин. на ден.

Не пропускайте разходките

Разходката и времето прекарано сред природата са полезни както за тялото, така и за душата. Не пропускайте да се движите, да се разхождате, да карате колело, да отделяте време за походи или дори за кратка разходка след вечеря. Ежедневната разходка повишава енергията , укрепва ставите и костите и подобрява здравето на сърцето. Тя е едно от най – лесните и приятни упражнения, с които да поддържате тонуса си, да намалите стреса и тревожността и да си осигурите естествен витамин D.

Набавете си нужните витамини и минерали 

Освен витамините, които ще складирате с приема на достатъчно плодове и зеленчуци, се фокусирайте и върху витамините, които доказано помагат в борбата с вирусите. Много важен за имунната система е витамин D, който се съдържа в млечните продукти, плодовите сокове, зърнените храни и мазните риби. Осигурете си достатъчно количество чрез храната, разходките или с добавки, предварително уговорени с вашия лекар. Другият витамин, който доказано благоприятства борбата за здравето е витамин В и конкретно B6, който има силно противовъзпалително действие, заедно с минерали като цинк и магнезий.

Нищо ново не ви казахме, най – вероятно всичко си знаете от прочетеното. Въпреки това в забързаното ежедневие често забравяме нещата, които ни носят здраве и щастие. С правилно хранене, спорт, по – малко стрес и добавки ще знаете, че сте направили най – доброто за себе си. А на кого не му се оправя настроението от разходка, разговор с приятел или футбол с децата.?! 

Заповядайте в ресторант Корона, тук поддържаме здравето с качествена храна и напитки, предлагаме ви уютна обстановка за среща с приятели или семейно, в която да намалите стреса и да си оправите настроението.  

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url