admin


Темата за здравето никога не е била по – актуална и обсъждана както през последния месец. Епидемичната ситуация ни извади от комфортната зона, обърка всичките ни планове и ни отне много от свободите, които имахме за даденост. Научи ни да бъдем по – смирени, по – организирани и ни фокусира върху важните неща. За да предпазим близките си и да бъдем здрави трябва да се погрижим за имунната система.

Имунната система не е нещо, което виждаме или чуваме. Пием витамини и имуностимулатори, но не усещаме веднага съществена разлика. Пестим усилия и средства в тази посока, а после се чудим защо се чувстваме уморени, не можем да се наспим добре и боледуваме по – често. Телата ни ежедневно се борят с различни фактори, които отслабват имунната защита. Ето няколко съвета как да им помогнем:

Балансирано и разнообразно хранене

Пълноценното хранене и поемането на важни хранителни вещества е изключително важно за имунната система. Пазаруването напоследък се свежда до снабдяване с основни продукти. Но не забравяйте към задължителните полезни зеленчуци за всяка българска манджа като лук, морков, чушка и домати, да добавите в пазарската количка повече цитрусови плодове, ядки и семена.

Залагайте на цветовото разнообразие – червени, жълти, оранжеви и зелени плодове и зеленчуци ще ви набавят необходимите витамини. За минерали и протеини включете бобовите растения като задължителна част от седмичното меню. Консумирането на риба и морски дарове поне веднъж седмично ще допълни менюто с така препоръчваните цинк и селен.

Разумно и отговорно хранене  

Продължителното стоене у дома ни провокира да готвим и да хапваме повече. Лишени от физическа активност и облечени в удобните домашни дрехи забравяме да следим теглото си и неусетно напълняваме. Вече е време е да се храним разумно, да не преяждаме, но и да не гладуваме. И с двете крайности има опасност да повлияем негативно на здравето си. Нашият съвет е да избирате винаги по – здравословния вариант и да пиете повече вода.

Природни дарове и суперхрани  

Все повече хора се обръщат към алтернативната медицина и природните лекове. Те не са решение за всяка ситуация, но могат да подсилят естествено имунната система. Ехинацея, бъз, женшен, арония, шипка, лимонена трева, алое вера и други са част от богатствата, които можем да почерпим от природата. Като не забравяме меда и медните продукти с тяхното стимулиращо въздействие върху имунната система.

Навремето българите са се славели като дълголетници, защото са се хранели със сезонни пресни плодове, зеленчуци и ценни зеленолистни растения. Познатите ни коприва, лапад, спанак, глухарче и тученица съдържат полезни микроелементи и противовъзпалителни вещества. Зеленийките, които ни готвеха нашите баби и майки днес е модерно да се наричат суперхрани. Сезонът е подходящ да се възползваме от техния богат състав.

Спорт вкъщи

Началото на деня винаги е добра идея да започне с проветряване и лека гимнастика с дълбоко дишане, разтягане и загряване на мускулатурата на тялото. По – спортните натури могат да продължат със серии упражнения за различни групи мускули. След освежителен душ и отмятане на някои домашни задължения, по обяд можем да се отпуснем с ободряващ зелен чай на терасата на слънчеви бани. Когато слънцето е в зенита си със сигурност ще ни зареди с полезна доза витамин D. 

Положителни мисли

Домашната изолация никак не е забавна, особено в комбинация с лошите новини, които текат в медийното пространство. При много от нас нивата на стреса се покачиха, което влияе отрицателно на имунната система. Ето защо в блога на ресторант Корона ви дадохме съвети как да се разсейвате с полезни дейности и да се ограничавате до официалната информация. Целта е да не мислим постоянно за домашната изолация. За да се справим със стреса по – добре е да се фокусираме върху нещата, които ще направим, когато всичко свърши.

Имунната система е това, което сме ние! Това, което ядем и пием, как поддържаме физическата си форма, мислите и нагласата си за света. Като приемаме ценни хранителни вещества, спортуваме, обграждаме се с положителни хора и мисли ще подсилим имунната система и ще се чувстваме добре. Колко просто звучи, а често го забравяме в забързаното ежедневие. Ресторант Корова ви приканва да приемете този период като подарено време, в което можем да се погрижим за себе си и да обърнем внимание на близките си.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url