Как да борим стреса всеки ден?

admin
Photo by Luis Villasmil on Unsplash

В абсурдно време живеем. Ежедневието върви някак илюзорно с обикновени темпове, макар и с маска в джоба и с тревожност след нечие изкашляне. В същото време от медийния шум ни се сгъват душите, като че ли сме гледали филм на ужасите. И ако след филма съзнанието непрекъснато ни напомня, че това не е истина, а просто художествена измислица, сега то свети като червена лампичка и казва, “ да истина е и може да се случи и на теб “!

Дано всеки намери своя начин да се справи със ситуацията, със стреса, който изморява и с летаргията обхващаща душите и телата ни. Няма как, ще го борим с последни сили ако трябва. Въпреки новото положение, в ресторант Корона спазваме стриктно правилата, защото искаме да работим пълноценно и да не се страхуваме за бъдещето. Как да борим стреса, един от най – страшните ни противници всеки ден – ето няколко полезни практики.

Подсъзнанието може всичко

Преди години в България нашумя книгата на Джон Кехоу “ Подсъзнанието може всичко“. Много хора се запалиха по теорията за контрол на вселената и насочване на енергийни потоци към нашите желания чрез визуализация и позитивно мислене. Целенасоченото канализиране на мислите ни към хубавите неща, които искаме да ни се случат е най -малкото, което можем да направим, за да игнорираме стреса. Дори да не вярвате в тази теория, ще се съгласите, че позитивната нагласа не е навредила на никого, за разлика от лошите мисли.

Психолозите твърдят, че една от успешните краткотрайни стратегии за справяне в критични ситуации, е съзнателната визуализация на спокойни картини. Това упражнение може да се изпълнява навсякъде и при много хора води до моментално облекчение. Търсенето на т.нар. “ щастливо място“ може да изглежда невъзможно и глупаво, но е безплатно да си представите как седите на плажа, ноздрите ви се изпълват с мирис на солено море, шума на морето оглася пейзажа, а ходилата ви се топлят на мекия горещ пясък.

Медитация, мускулна релаксация и контролирано дишане

Не е нужно да се занимавате с йога, за да се фокусирате върху успешни фрази, които стимулират и амбицират да давате най – доброто от себе си. “ Всичко ще бъде наред “ може да бъде вашата мантра, която да повтаряте в съзнанието си с бавни дълбоки вдишвания. И докато давате на себе си успокоение, не забравяйте съвета на известния писател на книги за личностно развитие Дейл Карнеги, който казва: “ Тежестта на бъдещето, прибавена към бремето на миналото, в настоящето могат да препънат и най-силния.”

След отпускане на ума, отпуснете и мускулите. С няколко дълбоки вдишвания опитайте да отпуснете всяка мускулна група и да се отърсите от напрежението и стягането на мускулите в напрегнатия ден. Започнете от челото и стигнете до пръстите на краката, като трябва да усетите чувство на релаксация по цялото тяло. Концентрирайте се върху дишането като вдишвате през носа, изпълвате корема с въздух, броите до три и бавно издишвате през устата не само въздуха, но и нежеланите усещания, от които искате да се отървете.

Движението е здраве и промяна

Сигурно сте забелязали, че кратка разходка в средата на натоварения работен ден прави чудеса. Всяко упражнение е средство за облекчаване на стреса. Всеки танц или слушане на любимо парче може да ви извади от рутината и да ви изпълни с положителни емоции. Включване в група за танци, разходка в планината или дейности в градината могат да бъдат ваше хоби, но и отдушник за справяне със стреса. Отдайте се на различните форми на движението и намалете гледането на новините, ангажирането с цифровите устройства и прекаляването с алкохола и кофеина, все неща, които повишават нивата на стрес.

Благодарете за всичко, което имате 

В днешно време сме толкова притеснени и стресирани, че забравяме какво е благодарност. Онова чувство да сме благодарни за слънчевия ден, за срещата с близък приятел или за усмивките по лицата на децата ни. Всяка мисъл на благодарност за хубавите неща, които имаме в живота си е средство за успокоение. Доказано е, че хората, които често изпитват благодарност имат по – стабилно психично здраве и по – добро качество на живот. Накрая прегърнете любимите си хора и си осигурете доза окситоцин за пълна релаксация.

Пазете се, бъдете здрави, борете се със стреса, не се оставяйте на негативните емоции и благодарете за всичко, което имате. Ресторант Корона оставаме в сърцето на град Плевен, да очакваме по – доброто утре и нормалното вчера. Благодарим, че ви има!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url