Истината за произхода на 5 от любимите ви ястия. Ресторант Корона разказва вкусни истории.

admin

Да готвиш за някои хора е равносилно на това да съществуваш. С различни техники на готвене и продукти достъпни от всички краища на света, готвенето сближава хората от различните нации. Рецептите за вкусните ястия се предават от поколение на поколение, успяват да прекосят граници и да променят светогледи.Често не знаем откъде произхождат любимите ястия, които си поръчваме или приготвяме вкъщи за своето семейство. Ще надзърнем любопитно в историята на някои от тях, които са познати и популярни навсякъде по света. Ресторант Корона разказва вкусни истории и продължава да бъде топ локация в Плевен за кулинарни шедьоври и прекрасни вина.  

САНДВИЧ или от прогрес към мързел

Сандвичът е класическа закуска, която винаги можем да приготвим с минимум продукти. Тя е създадена през 18-ти век от графa на областта Sandwich. Графът бил страстен любител на покера и много мразел да прекъсва играта, за да се храни. Един ден граф Джон Монтагу залисан в играта, поискал от своя слуга да пъхне парче месо между две филии, за да може бързо да хапне. Приятелите му много харесали тази идея. Започнали да поръчват на слугите си ястието сандвич, което кръстили на графа. Любопитен факт е, че 11-я граф, пряк потомък на споменатия, създава заведение за сандвичи през 2004 г. Днес още съществуват франчайзи на веригата в Америка, Англия и Франция.

ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ – рицарска закуска за шампиони

Малко е спорен произходът на пържените филийки. За първи път филийки потопени с масло са описани в стара латинска книга. През 14-ти век пържени филийки с яйца се превърнали в предпочитана закуска на германските рицари. Познатата рецепта днес се родила във времена, когато е нямало пресен хляб всеки ден. Не случайно французите кръщават пържените филийки “ pain perdu” или стар хляб. През Средновековието често пържели стария хляб, полят с тесто за палачинки, за да стане по – вкусен. Съществува легенда за американски кръчмар на име Джоузеф Френч, който предлагал този деликатес със своето име – French Toast “ филийка Френч “. Име, с което са популярни на англоезичните народи и до днес.

САЛАТА ЦЕЗАР по метода “ Опразни хладилника “

Популярната салата Цезар от години е любима салата на много българи. Ако мислите, че името й идва от известния в историята Юлиус Цезар, грешите! Рецептата за нея измислил италиански имигрант през 1924 г, който бил собственик на ресторант в Мексико. Цезар Кардини бил посетен от важни клиенти в момент, в който продуктите му свършвали. Наложило се бързо да скалъпи ястие от това, което му е останало. Смесвайки маруля, чесън, крутони, пармезан, зехтин, яйца и сос Уорчестър, опразнил хладилника и създал салата сензация в цял свят. В ресторант Корона можете винаги да поръчате салата Цезар. Тази любима на мнозина рецепта е неизменна част от основното ни меню.

ЯЙЦА БЕНЕДИКТ срещу махмурлук

Яйца Бенедикт е вкусна американска закуска, която някои препоръчват за махмурлук. Според легендата, рецептата се родила през 1724 г в една тежка сутрин за американски брокер от Уол Стройт. След пиянска вечер Лемуел Бенедикт седнал да закусва в ресторанта в Waldarf Astoria. Поискал готвачът да му направи специална закуска от продукти, които решил, че ще му дойдат добре – рохки яйца върху препечени филийки с масло и бекон със сос Холандез. Главният готвач много харесал тази закуска и я включил в постоянното мено. Кръстил я Яйца Бенедикт в чест на нейния създател махмурлия. Ресторант Корона ви приканва да консумирате алкохол с удоволствие и мярка.

ПОНИЧКИ с форма на пръстен

Поничките са любим десерт на много български деца. Познатите пържени тестени кръгчета се предлагат с различна форма, пълнеж или глазура. Още през 19-ти век холандците са приготвяли кексчета, който пържели в свинска мас. Центърът им оставал суров, за това ги пълнели с плодове или ядки. Една история разказва как през 1847 г. Елизабет Григори, майката на капитан на кораб от Нова Англия, спретвала чудни пържени тестени деликатеси за отмора от дългите пътувания. Слагала в тях ядки, които нейният син не одобрявал. Всеки път той пробивал поничките със солницата на кораба, за да ги отстрани. Казват, че така създал популярната форма на най – желаните понички, във формата на пръстен.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url