Изолацията и самотата – спътници на лошото здраве

admin
Background photo created by jcomp – www.freepik.com

Най – сетне настъпи денят, в който заведенията отвориха врати и нормалното се завърна, за да ни напомни колко хубав беше животът преди корона вируса. С досада и стаен копнеж по свободата, слушаме новите заплахи и обвинения по телевизията. Колко още ще я пресираме душата и ще се спираме да бъдем с тези, с които ни свързва детството, работата и съдбата. Умората, стреса и самотата дали няма по – рано да съсипят здравето ни. В ресторант Корона подкрепяме мерките за здравословно общуване в тази ситуация, но се чудим колко от вас стоят вкъщи, усещат натиска на медиите и не смеят да излязат навън.

Спазвали сме и ще спазваме мерките, но дали това е достатъчно и зависи ли само от обикновените хора. Същите тези хорица, които пълнеха парковете и барчетата и общуваха пълноценно в края на карантината, жадуващи за социализация. И без това съвременният начин на живот все повече ни отдалечава един от друг. Няма я близостта между хората от преди години. Да си чукат по вратите за шепа сол и да си пият следобедното кафе заедно. 

Според статистика на the-scientist.com повече от 7 % от европейците се срещат с приятели и роднини по – малко от веднъж годишно. В Англия половин милион хора на възраст над 60 години прекарват деня си сами. Същите онези страхотни хора, които са живели без мобилни телефони и без дигитално съдържание, намирали са утеха в скучните моменти и в големите компании. Днес социалната изолация ги предпазва, но и ги отдалечава от необходимото общуване.

Според проучвания сред различните националности в Америка, направени в средата на 20-ти век, италианците са по -здрави и живеят по – дълго. Преди своето американизиране, италианската общност е съвкупност от големи фамилии, които ежедневно поддържат контакти и общуват помежду си. Тази среда ги държи далеч от самотата, депресията и болестите. През 21-ви век италианците се изравняват с американците, а тенденцията за дълголетие се наблюдава сред мексиканската общност.

Различни изследвания направени през годините сочат едно и също, че негативните емоции при изолация се съпътстват от лошо здраве. Но на дневен ред е изолация, която се съчетава с медиен натиск, който всява страх от болести и финансово напрежение. Днес повече от всякога трябва да се търсят начини за смекчаване на ефектите от изолацията, защото хората сме социални същества и наистина се нуждаем едни от други, за да оцелеем.

Специалистите съветват да се справяме с изолацията с различни методи. Една част от тях се определят като пасивни с минимум усилия като гледане на телевизия ( едва ли имат предвид новините ), слушане на музика и четене на книги. Далеч по – ефективни са активните социални дейности в свободното време като общуване с приятели, в ресторант например, присъствие на концерт или друго културно събитие ( спазвайки мерките, разбира се ) или творчески дейности свързани с проектиране и изработване на нещо.

Излизането навън в зелена среда в градски или извънградски условия, избягването на смартфоните и други мобилни устройства, разходка в синя среда покрай река, езеро и море са безценни и възстановителни средства в борбата с последствията от изолацията. Дори кратките разходки в обедната почивка или 5-минутни упражнения за релаксация ободряват и повдигат настроението. Бъдете здрави и се борете успешно с вируси и мрачни мисли!

Ресторант Корона застава зад вашите нови социални преживявания с вкусно допълнение от нашата кухня и охладени питиета за нагорещени души.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url