Защо комбинацията сладко и солено е толкова неустоима?

admin
Тенденцията сладко и солено в ресторант Корона

Напоследък в кухнята на ресторант Корона се завихрят ястия, които предизвикват обилно слюноотделяне със смелата си комбинация от противоположни вкусове. Сладки плодове освежават солени блюда като крехко месо и зеленчуци, хрупкави салатки и нежни десерти със сирена. Сладко-солена еуфория за сетивата, която ни оставя жадни за още усещания и нетърпеливи за следващото ястие. След специалното огнено меню за Св.Валентин, започнахме да се питаме от къде идва този апетит за смесване на вкусовете. В блога на ресторант Корона ще разнищим въпроса защо съчетанието на сладко и солено е перфектната вкусова комбинация и дали е полезна за здравето.

Рецепторите на езика улавят пет вкуса – за сладко, солено, горчиво, кисело и т.нар. умами или приятен вкус. Първите два са особено важни за човешката физиология и заедно работят по – добре отколкото предполагате. Солта, която за много хора дава вкус на яденето, служи за регулиране на количеството на течностите в човешките клетки и в кръвоносната система. Захарта, която всички смятат за най – вредна, дава чиста енергия и отговаря за пълноценното функциониране на мозъка. Заедно се превръщат в неустоима комбинация. Още ли се чудите защо хората си хапват пица с ананас или карамелизирани пуканки?

Новите тенденции в кулинарията доказват точно това. В интернет ще намерите много рецепти за уау шоколадови произведения, чийто вкус е по – богат и по-комплексен с помощта само на щипка сол. Наскоро проучване за вкусовете разкри, че езикът има рецептори за сладост, които се активират само ако към десерта добавите нотка соленост. Следователно е достатъчно да поръсите резен пъпеш с щипка сол, за да усилите неговата сладост. Доказано солта подобрява вкуса на сладките ястия и се превръща в тенденция при десертите.

Човешките тела са програмирани да желаят храна със сладко-солен вкус. Не случайно т.нар. джънк храна се услажда на толкова много хора. Една от главните причини да е вредна е наличието на много сол и захар в нея. Приятният й умами вкус се асоциира с усещането за мазнини, които изобилстват в хамбургерите, пиците и другите закуски . Както всички знаем тройната комбинация от сладко, солено и мазно е опасна за здравето. Еволюцията на човека го е довела до гравитирането около сладко-соления вкус, за да си набавя нужния натрий и енергията, която му е нужна. Известният нутриционист Барб Стъки го оприличава на “ слушане на красива музика докато миришем листенцата на роза “.

Прочете още за Нещата, които не знаете за храната

Нуждата от много захар за човешкия организъм намалява чувствителността му към нея като вкус. Много по – силно усещаме солта, за това я консумираме в по – малки количества. Горчивият и киселият вкус ни предпазват от гниеща и отровна храна, за това сме още по – чувствителни към тях. Трайното консумиране и привикване към горчиви и кисели продукти ни прави по – малко възприемчиви, примери за това са кафето, черния шоколад и бирата. Няма как, тук сме особено отдадени на тези три продукта.

Като с всяко хубаво нещо и със сладко-соленото не бива да се прекалява, колкото и да ни е вкусно. Има някои физиологически и психически причини, заради които го правим и вредим на своето здраве. Ако решим да гладуваме или да пропускаме хранения, главата ни се замайва от мисли за нездравословни храни като пица с кола, баница с боза и други диетични престъпления. Желанието за забранени храни се засилва и от умората. Организмът логично ни насочва към храни, които дават бърза енергия. Обезводняване, ниска кръвна захар и стрес са другите причини, които ни подхлъзват към вредната храна.

Съчетанието на противоположни вкусове е често срещано на нашите ширини като почнем от попарата със сирене и захар в детските години, динята със сирене и стигнем до модерните днес запечени или запържени сирена с плодово сладко или сладките картофи с билки и подправки. Програмирани сме да разнообразяваме храната и да търсим различни вкусове, но залитането в посока бързо хранене може да ни отдалечи от хубавата фигура. Доверете се на ресторант Корона, в нашето меню ще намерите неустоими ястия приготвени от качествени и здравословни продукти. Насладете се на сладко-солената еуфория без да се тревожите за здравето си.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url