Жените, които промениха света. Празнично меню за деня на жената в ресторант Корона!

admin

Съвременната жена е силна, еманципирана и не се страхува да “ тъче на няколко стана “. Изрядна домакиня, любяща съпруга, неуморна майка и служител на месеца са целите, които са заложени в идеала на модерната супержена. Висока топка, която амбицира днешните жени да дадат най – доброто от себе си, дори да не успяват всеки път. Впрягат сили да достигнат максимума напук на умората, месечното неразположение, домашния хаос и на вечните съмнения. Историята е доказала, че много жени, въпреки ограниченията, са постигнали немислимото за своето време. Днес ще поговорим за някои от тях, спечелили световно признание, разширили кръгозора за идващите поколения и променили света.

Жените във властта

В минали времена, когато е било невъзможно жена да се качи на трона, някои успяват да наложат своите идеи, чрез влиянието, което са имали над владетелите. През 6ти век, под въздействието на византийската императрица Теодора, Юстиниан I променя законите, за да даде права на жените след развод и да забрани трафика на млади жени. 12 века по – късно, в Русия една жена ще дръзне да превземе властта с помощта на своя любовник, ще финансира първото държавно училище за момичета и ще бъде наречена Екатерина Велика, благодарение на своето 34 – годишно управление. Днес Ангела Меркел, Хилари Клинтън, Кристалина Георгиева и други успели жени вдъхновяват съвременните момичета да надскачат себе си и да продължават да се борят за мечтите си.

Да обичаш ближния като себе си

Не е задължително да управляваме света, за да го направим едно по – добро място. Майка Тереза с усмивка на уста мие, храни и лекува нуждаещите се в Индия до смъртта си на 87 години. Грижи се за бедни, сираци и болни в отворените, благодарение на нея и съществуващи и до днес, 500 приюта в 126 страни, “ защото и най – малките неща трябва да се правят с любов “. Любов, с която принцеса Даяна участва в редица благотворителни дейности, посещава приюти за бездомни, болници и отделения за тежко болни, слушайки историите им и превръщайки се в “ кралица на сърцата “. Тя е първата, която дръзва да се ръкостиска с болен от СПИН, отхвърляйки страха от зараза при допир. Жени с мисия, които майчински променят света със своята доброта и отдаденост.

Изкуството е да бъдеш верен на себе си

“ Стремежът към съвършенство отличава добрия живот от успешния.” споделя Мерил Стрийп, актрисата номинирана 21 пъти за престижната награда Оскар и 29 пъти за Златен глобус. През 1976 г. младата и неопитна Стрийп е отрязана за ролята в Кинг Конг, защото е “ твърде грозна “. Въпреки случката, тя продължава да следва мечтите си, за да бъде днес не само най – успялата актриса на своето време, но и идол за мнозина от нас. Всяка година от трибуната на актьорските награди, ще я чуете да проповядва идеи за равенство и толерантност. Вярна на себе си, друга жена англичанката Дж. К. Роулинг превърна света в едно по – интересно място, благодарение на своите книги, които разказват за магьосници, великани, таласъми, кентаври и други магически същества. Тя е първият писател жена, която е спечелила милиарди от книгите си.

Трибуната на социалните мрежи

Днес е трудно да се отличиш сред масата от информация, блогове, инфлуенсъри и други хора със свободно време и идеи. Все пак до нас достигат силните послания на жени, които се борят с общественото мнение и отрицателните коментари. Моделът XXL Ашли Греъм често публикува свои голи снимки без фотошоп и клипове с положителни послания към женското тяло, за да помогне на жените да се приемат такива, каквито са и да бъдат по – уверени. Друго много обсъждано момиче в социалните мрежи е Грета Тунберг, чиито имена се превърнаха в синоним на  екоактивистка. 17-годишното момиче от Щвеция, разбуни социалните мрежи с протестите си срещу климатичните промени, повлече стотици хиляди младежи от цял свят и беше предложена за Нобелова награда за мир.

Празнично меню за деня на жената в ресторант Корона

На 8-ми март, нищо, че е неделя в ресторант Корона ще отбележим със специално меню, под съпровода на нежния глас на Веселина Ценова, празника на нашите баби, майки, жени, момичета, учителки и любими. За стройна талия ще ви предложим салатка с грилована тиквичка, патладжан, рукола и прошуто. За балансирана диета, здрава коса и нокти, блясък в очите две пикантни основни блюда с крехки зеленчуци и подправки. Накрая ще ви сервираме сгряващ десерт за душата, парфе с шоколад и маскарпоне, малиново кули и нотка мента. Всичко приготвено с много желание и любов към вас, жени, които сте истински, борбени и променяте света!  

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url