Да си най – добър ресторант на годината

admin
Background photo created by kues1 – www.freepik.com

Тези дни медията за гурме и хубаво вино Бакхус раздаде за поредна 20-та година наградите в конкурса “ Ресторант на годината “. На база на вота на журито и на читателите на списанието, бяха отличени ресторанти за винена листа, за напитки, за дебют, за вкусно място, за авторски почерк, за ресторант на читателите и голямата награда за ресторант на годината. Тази година призът отнесе софийското заведение Космос. Като ресторант от скромния град Плевен, на нас ни стигат доволните клиенти, които се завръщат при нас, защото ресторант Корона се е превърнал за тях в любимо място за срещи, за семейни събирания и за тържества. Събитието на Бакхус ни разведри и породи в нас любопитство. Ето защо се разровихме да открием кои са най – високите постижения в бранша.

И преди сме гледали с въздишка звездите Мишлен, които са за кулинарията, това, което са оскарите за филмовото изкуство. Изключително високо постижение, което гарантира, че ресторантът предлага както комфортна и приятна атмосфера, така и качествена и вкусна храна. Няма как да сбъркате, защото звездата не само се печели, но и се доказва през годините. Често наградени ресторанти изгубват звезди, защото в даден момент не са се представили на ниво. Самият Гордън Рамзи казва, че да загубиш звезда Мишлен се преживява по – тежко от разбито сърце. Вярваме му!

На 5-ти октомври тази година в Антверпен, Белгия се проведе церемонията по награждаване на “ 50-те най – добри ресторанта в света “. Започнало като рубрика в известното английско издание British Restaurant Magazine, днес събитието събира едни от най – добрите ресторантьори от цял свят. За да ги оценят 1000 кулинарни експерта съставят списък с най – добрите ресторанти в света. Фокусът е върху първите 50, като класацията се изготвя с продължение до 100. Всеки експерт има свой район и ресторанти, които посещава, за да оформи своето мнение. Накрая гласува за 10 от тях. Наградата се присъжда не на главния готвач,  а на ресторанта. 

През 2020 г. съставянето на списъка и церемонията бяха отменени. Вместо това беше организирано набиране на средства. Събраните 1,29 млн. долара от инициативата, бяха раздадени на над 200 ресторанта, барове и благотворителни хранителни организации за преодоляване на кризата в ресторантьорския бизнес по време на пандемията. Всеки обект беше спонсориран с 5000 долара.

В отговор към тези, които обвиняват наградите “ 50-те най – добри ресторанта в света “ и звездите Мишлен, че са концентрирани основно към европейската кулинарна сцена, че има мъжки монопол и социално неравенство, се създават през 2018 г. “ Световните награди за ресторанти “. Екип от 100 видни готвачи и кулинарни автори, в състав 50/50 мъже и жени, награждават ресторанти от различни географски райони с иновативно мислене и готвене. За съжаление и тяхното издание беше отменено, заради пандемичната ситуация.

Тежки години настанаха за ресторантьорския бизнес. Да искаш да работиш и да даваш най – доброто от себе си, а да не можеш. Усложнената ситуация изправи някои от колегите ни на ръба, а други ги отказа от тяхната реализация. Нека си пожелаем да ни бъде и да покоряваме нови върхове и постижения. С обич: ресторант Корона!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url